Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Ξεπερασμένη» ημερομηνία η 5η Μαΐου – Το ενδιαφέρον, Σεπτέμβριο για την αναθεώρηση NPEs και Οκτώβριο για SREP

«Ξεπερασμένη» ημερομηνία η 5η Μαΐου – Το ενδιαφέρον, Σεπτέμβριο για την αναθεώρηση NPEs και Οκτώβριο για SREP
SREP αξιολόγηση κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να προχωρήσει η τελική εξυγίανση των τραπεζών με αυξήσεις κεφαλαίου
Η 5η Μαΐου το Σάββατο όπου θα ανακοινωθούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες δεν θεωρείται κρίσιμη ημερομηνία αλλά «ξεπερασμένη».
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο SSM θα παρουσιάσει την ετήσια επισκόπηση για την πορεία μείωσης των NPEs με την στοχοθεσία να ολοκληρώνεται το 2019 με 64 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα στόχο ή σε ποσοστό 35%.
Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν την στοχοθεσία της επόμενης 3ετίας για την περίοδο 2020 με 2022 όπου εκεί ο στόχος των NPEs θα μειωθεί κάτω από 10% ή κάτω από 18 δισεκ ευρώ.
Ο στόχος για το 2022 θα είναι τα NPEs να μειωθούν κάτω από 10% στο σύνολο των δανείων.  
Τον Σεπτέμβριο του 2018 δεν μπορούν να καθοριστούν οι στόχοι της επόμενης 3ετίας 2020 με 2022 αλλά μέσα στο 2019 θα μπορούσαν αυτοί οι στόχοι να ανακοινωθούν από τις τράπεζες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2019.
Ως μέτρο σύγκρισης την τρέχουσα περίοδο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα – δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης είτε κάτω είτε πάνω από 90 ημέρες – ανέρχονται στο 49% των δανείων ή 95 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτύχουν τον στόχο μείωσης των NPEs αρχικά κάτω από 20% και εν συνεχεία κάτω από 10% θα πρέπει να διαθέτουν πολύ ισχυρά κεφάλαια.

SREP αξιολόγηση κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να προχωρήσει η τελική εξυγίανση των τραπεζών με αυξήσεις κεφαλαίου

Η νέα στοχοθεσία για το διάστημα 2020 με 2022 μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων θα πρέπει να βρει τις τράπεζες πλήρως κεφαλαιακά προετοιμασμένες.
Όμως δεν θα φθάνει μόνο να διαθέτουν π.χ. ακόμη 2 δισεκ. ομολογιακά δάνεια tier 1 ή tier 2.
Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο του SREP δηλαδή της αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας που θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου ή τέλη Νοεμβρίου του 2018 θα καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο κεφαλαιακών ενισχύσεων για τις ελληνικές τράπεζες και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Μέσω του SREP και με οδηγό την νέα στοχοθεσία μείωσης των NPEs για το διάστημα 2020 με 2022 οι τράπεζες το 2019 στην Ελλάδα θα οδηγηθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Όμως οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν, οπότε δεν θα υποστούν σοβαρή ζημία οι παλαιοί μέτοχοι πλην κάποιων εξαιρέσεων.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 ειδικά το α΄ 4μηνο του 2019 θα είναι το μεγάλο βήμα για την ριζική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης