Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Η αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου

Oxford Economics: Η αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου
Η Oxford Economics αναλύει το πόσο ευαίσθητες είναι οι αγορές στις συζητήσεις για εμπορικό πόλεμο
Τα διεθνή χρηματιστήρια γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα στους φόβους για ένα παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Oxford Economics.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι αγορές έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό αυτό που θα αναμενόταν όταν θα αυξάνονταν οι εμπορικές εντάσεις.
Η αντίδραση είναι η στροφή προς την ποιότητα που τείνει να ενισχύει το γιεν και το ευρώ ενώ επιβαρύνει τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ αλλά και άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις κινούνται σε αντίθετη με την κατεύθυνση με τις τιμές των ομολόγων.
Οι μετοχές τείνουν να σημειώνουν απώλειες.
Ωστόσο, αυτό το μοτίβο τείνει να αντιστρέφεται όταν οι εμπορικές εντάσεις περιορίζονται.
Αλλά κάποιες από αυτές τις κινήσεις της αγοράς φαίνονται «δυσανάλογες» επισημαίνει ο Jamie Thompson της Oxford Economics.
«Ενώ εξακολουθούμε να προσδοκούμε σχετικά χαμηλή πιθανότητα για ένα πλήρη εμπορικό πόλεμο -σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία για τους εμπορικούς πολέμους- οι πτώσεις των μετοχών εν μέσω της πρόσφατης κλιμάκωσης των εντάσεων ήταν σημαντικές», δήλωσε ο Thompson.
Όπως υποστηρίζει, η Ιαπωνία -ειδικότερα- ξεχωρίζει με το χρηματιστήριο να υποχωρεί κατά το ήμισυ του μεγέθους αυτού που θα συνέβαινε ένα πιθανό σενάριο εμπορικού πολέμου.



Μια τέτοια αντίδραση δείχνει ότι οι επενδυτές ενδέχεται να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην απειλή ενός εμπορικού πολέμου πλήρους κλίμακας, είπε ο Thompson.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν κι άλλες ανωμαλίες μεταξύ των οποίων μια ήπιας επίδρασης στις μετοχές του Μεξικό και της Νότιας Κορέας, όπως και στο κινεζικό νόμισμα, παρά το γεγονός ότι αυτές οι χώρες είναι περισσότερο ευάλωτες στον αμερικανικό προστατευτισμό.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η αντίδραση των χρηματιστηρίων σε 29 ξεχωριστά events εμπορικού πολέμου από την αρχή του 2016.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης