Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληρό «pressing» για τις νέες αντικειμενικές τιμές – Τον Ιούνιο «απαντάει» η κυβέρνηση που βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος

Σκληρό «pressing» για τις νέες αντικειμενικές τιμές – Τον Ιούνιο «απαντάει» η κυβέρνηση που βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος
Εκτιμάται ότι οι νέες αξίες θα αλλάξουν ριζικά τον «χάρτη» της κτηματαγοράς
Εντονότατες πιέσεις από τους θεσμούς, για την άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, υφίσταται η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος με το  συγκεκριμένο προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε μέσα στην εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων, η ελληνική πλευρά δέχτηκε νέες συστάσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται πάνω στο  συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει φτάσει να είναι πρώτο με βάση τη σειρά σπουδαιότητας των πιστωτών.
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, τα ελληνικά στελέχη παρείχαν νέες διαβεβαιώσεις αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του «project», υποστηρίζοντας ότι, τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις τιμές ζώνης σε 10.200 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτιμάται ότι οι νέες αξίες θα αλλάξουν ριζικά τον «χάρτη» της κτηματαγοράς, ενώ θα προκαλέσουν ένα «ντόμινο» αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή όλα τα οικόπεδα και τις κατοικίες.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα έπρεπε κανονικά να είχε ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2017, κάτι που δεν συνέβη, με το οικονομικό επιτελείο να αιτείται νέα πίστωση χρόνου από τις Βρυξέλλες.
Με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου, οι θεσμοί έδωσαν τις «ανάσες» που ζήτησε η Αθήνα για τα δύσκολα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και για τις αντικειμενικές, «αγοράζοντας» χρόνο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και, αυτή τη στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να μη φανεί ανακόλουθη και με τη νέα ημερομηνία ανακοίνωσης των τιμών.
Οι τεχνικές δυσκολίες του μέτρου συζητήθηκαν, χθες, σε συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, από τη στιγμή που ο χρόνος τελειώνει και, με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, το θέμα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται στα χέρια ειδικής ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προσπαθεί να ξετυλίξει το «κουβάρι».
Τι ακριβώς κάνει;
Συγκρίνει τις τιμές εκκίνησης που παρέδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές για 30.000 ζώνες (αφού για κάθε περιοχή δόθηκαν έως και τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις) με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.
Από τις 30.000 τιμές ζώνης που επεξεργάζεται, η ειδική επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε 10.200 τιμές που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια.
Τις αποφάσεις για τις τιμές θα πάρει η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει συνεδριάσει.
Τον τελευταίο λόγο για το εύρος των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές και τις επιβαρύνσεις ή τις ελαφρύνσεις που θα προκύψουν για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα έχει ο υπουργός Οικονομικών και δη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δύο μήνες μετά που θα σταλούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2018, θα αποκαλυφθούν οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» της αναθεώρησης.
Οι ιδιοκτήτες δηλαδή που θα συνεισφέρουν παραπάνω στον ετήσιο «λογαριασμό» των 2,65 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης