Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίση αξιοπιστίας: Ένα fund με 10 εκατ short θέση η QCM διέλυσε την αγορά, γιατί; - Σαθρές εταιρίες, παραποιημένοι ισολογισμοί

Κρίση αξιοπιστίας: Ένα fund με 10 εκατ short θέση η QCM διέλυσε την αγορά, γιατί; - Σαθρές εταιρίες, παραποιημένοι ισολογισμοί
Σοβαρή κρίση αξιοπιστίας περνάει το ελληνικό χρηματιστήριο
Πως ένα επιθετικό hedge fund το Quintessential καταφέρνει και προκαλεί χάος στο ελληνικό χρηματιστήριο;
  • Οι πραγματικές short θέσεις του fund δεν είναι πάνω από 10 εκατ μπορούν 10 εκατ short θέσης να διαλύσει ένα χρηματιστήριο;
Ναι μπορούν, όταν στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν εταιρίες σαθρές, με παραποιημένους ισολογισμούς, εταιρίες ορκωτών ελεγκτών που κάνουν τα στραβά μάτια γιατί πληρώνονται και αεριτζήδες επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο ως αρπαχτή.
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όποια εταιρία βρίσκει να έχει παραποιήσει τους ισολογισμούς της ή αποκρύψει στοιχεία θα πρέπει να την διώχνει οριστικά από το χρηματιστήριο.
Πλέον χρειάζεται μια ριζική επαναξιολόγηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των κανόνων που διέπουν το ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν αποτελεί εικόνα μιας αγοράς η φήμη ότι ένας οίκος θα εκδώσει έκθεση η εταιρία να καταρρέει στο -30%;
Δεν ήταν εικόνα της Folli Follie η οποία παρουσιαζόταν ως εταιρία ορόσημο να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
Εγείρεται τεράστιο θέμα αξιοπιστίας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εάν μόνο μια φήμη μπορεί να προκαλέσει χάος τότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες όχι στους κερδοσκόπους αλλά στις ελληνικές εταιρίες που στην πλειοψηφία τους είναι αναξιόπιστες.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η πλειοψηφία των μετοχών είναι αναξιόπιστες και η μειοψηφία εταιρίες με σοβαρό και αξιοπρεπή ισολογισμό.

Σοβαρή κρίση αξιοπιστίας στο ελληνικό χρηματιστήριο

Εάν μια επενδυτική εταιρία όπως η αμερικανική Quintessential καταφέρνει να διαλύσει την μετοχή μιας εισηγμένης εταιρίας η οποία εμφανίζεται να είναι υπεράνω κάθε υποψίας και σε δύο συνεδριάσεις ο τίτλος να έχει χάσει το 52% της αξίας του τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Προφανώς μετά από 2 συνεχόμενα limit down η σημερινή 8 Μαίου 2018 συνεδρίαση στο χρηματιστήριο είναι πολύ κρίσιμη καθώς κάποιοι αναφέρουν ότι τιμή στόχος είναι τα 3-4 ευρώ.
Ποια ήταν η γραμμή άμυνας της Folli Follie απέναντι στην αρνητική έκθεση της επενδυτικής εταιρίας Quintessential;
Ότι θα καταφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη;
Το επιχείρημα αυτό είναι από απαράδεκτο έως ενοχικό.
Θα πρέπει με προσοχή να δούμε πως μια εταιρία όπως η Folli Follie γίνεται στόχος κερδοσκόπων και γιατί πριν μήνες ο τίτλος είχε ανοικτές short θέσεις από την Oceanwood;
Π.χ. οι τράπεζες έγιναν βορά των short τους προηγούμενους μήνες λόγω των stress tests.
Υπήρχε δικαιολογία.
Μπορεί να εξηγηθεί γιατί ένα hedge fund αποφασίζει να σορτάρει την μετοχή της Folli Follie πολύ πριν δημοσιευθεί η έκθεση της Quintessential;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει ότι από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει στην Folli Follie δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο.
Εάν όμως με την νέα διαδικασία ελέγχου που ξεκινάει ώστε να εξακριβωθεί η αξιοπιστία της χρήσης 2017 βρεθεί κάτι το επιλήψιμο τότε μόνο η Folli Follie θα φέρει ακέραια την ευθύνη.
Το επιχείρημα της διοίκησης και των μετόχων της Folli Follie ότι δέχεται επίθεση από ξένους κερδοσκόπους πέραν από αστήρικτο είναι και αστείο.
Η βασική άμυνα μιας εταιρίας είναι ο ισολογισμός της.
Ορθώς υποστηρίζει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανεπίσημα εάν η αλήθεια είναι κάπου στην μέση το πρόβλημα θα το έχει η Folli Follie καθώς αυτή υποχρεούται να είναι απόλυτα πεντακάθαρη.
Ενώ η Folli Follie θα αποδειχθεί στην πορεία τι πραγματικά συμβαίνει, εάν η αλήθεια είναι κάπου στην μέση ή η εταιρία έχει λειτουργήσει σωστά, στην παρούσα φάση διακυβεύεται συνολικά η αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς.
1)Μια μεγάλη εταιρία του FTSE 25 αμφισβητείται ευθέως
2)Οι τράπεζες έχουν δεχθεί ιστορικών διαστάσεων συστημένα σοκ
3)Στα ομόλογα ενώ αρχικώς οι τιμές ανέκαμπταν, ξανά υποχωρούν οδηγώντας τις αποδόσεις π.χ. στην 10ετία στο 4,15%.
4)Η ΔΕΗ λόγω των short θέσεων επίσης εμφανίζει υψηλό χρηματιστηριακό ρίσκο.
Η ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων εμφανίζει χαμηλή αξιοπιστία, περνάει μια κρίση αξιοπιστίας.
Αυτή η κρίση αξιοπιστίας είναι ο χειρότερος εχθρός στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σίγουρα αποτρέπει νέες ξένες επενδύσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι επενδυτές όπως UBS, Bank of America, Goldman Sachs, Credit Suisse και Citigroup πουλάνε ελληνικά assets λόγω αυξημένης αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης