Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα υποχωρήσουν κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως στους επόμενους 6 μήνες

UBS: Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα υποχωρήσουν κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως στους επόμενους 6 μήνες
Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν
Σημαντική μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν αναμένεται να σημειωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, όπως αναφέρουν σήμερα (9/5) οι αναλυτές της UBS, στον απόηχο της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι αποχωρούν από τη συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης αναμένεται να υποχωρήσει κατά 200 χιλ. με 500 χιλ. βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μετά τον νέο γύρο κυρώσεων που αναμένεται να επιβάλλει η Ουάσιγκτον.
«Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ», αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι «ενώ οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, η επιστροφή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ θα πλήξει τις χώρες που δεν έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν».
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η κίνηση του Trump θα οδηγήσει την τιμή του Brent υψηλότερα και προκαλέσει αυξημένη μεταβλητότητα τους προσεχείς μήνες», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ελβετική τράπεζας.
Σε ότι αφορά τον τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών, η UBS εκτιμά ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία μέτρια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.
«Η ενίσχυση των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 7% του δείκτη MSCI All Country, θα αντισταθμίσει την πτώση που θα σημειωθεί σε άλλες εταιρείες λόγω του υψηλότερου κόστους εισροών και των αρνητικών επιπτώσεων στο εισόδημα των καταναλωτών από τις υψηλότερες τιμές καυσίμων», καταλήγει η UBS.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού καταγράφουν «άλμα» μετά την ανακοίνωση του Trump, με την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά +2,39% στα 76,64 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,22% στα 70,59 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης