Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker στον απόηχο των αποφάσεων Trump: Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη

Juncker στον απόηχο των αποφάσεων Trump: Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη
Η Ευρώπη προσπαθεί για τη διατήρηση της συμφωνίας του Ιράν, ακόμα και χωρίς τις ΗΠΑ
Στον απόηχο της απόφασης του Donald Trump σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση ως παγκόσμιος παίκτης.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.
Έπειτα από όλα όσα έχουμε δει τις τελευταίες λίγες μέρες, ο κόσμος χρειάζεται να δει μια πιο ισχυρή Ευρώπη» δήλωσε ο Jean Claude Juncker.
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έκαναν μια παρόμοια δήλωση κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης την Πέμπτη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ για την προστασία της.
«Πλέον οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μας προστατέψουν, αλλά η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της.
Αυτή είναι η δουλειά μας για το μέλλον» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την απόφαση του Trump, πρέπει να ακολουθήσει τις δικές της αξίες.
«Εάν δεχθούμε ότι άλλες μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων... βρίσκονται σε μια κατάσταση που πρέπει να αποφασίσουν τη διπλωματία μας, την ασφάλεια για μας και μερικές φορές να μας φέρνουν αντιμέτωπους με χειρότερους κινδύνους, τότε δεν είμαστε κυρίαρχοι και δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Macron.
Για να καταστεί η Ευρώπη ηγέτης στην παγκόσμια σκηνή, ο Juncker υποστήριξε ότι τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προβούν σε περαιτέρω εμπορικές συμφωνίες, ακολουθώντας τις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη των εξαγωγών και της απασχόλησης.
Ο Juncker δήλωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, ένα "προβληματικό" ζήτημα στην περιοχή.
Δεδομένης της έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ των διαφόρων χωρών, ο Juncker υποστήριξε ότι οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής πρέπει να λαμβάνονται με πλειοψηφία, όχι με ομοφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης