Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed): Δεν χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων

Bullard (Fed): Δεν χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων
Αντίθετος σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τάχθηκε ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις
Αντίθετος σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τάχθηκε σήμερα (11/5/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σαιντ Λούις, James Bullard, καθώς, όπως τόνισε, τα επιτόκια ενδεχομένως να έχουν ήδη φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.
Όπως σημείωσε ο Bullard, εάν η Fed προχωρήσει περαιτέρω με τις αυξήσεις των επιτοκίων, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πρόσφατη περικοπή του εταιρικού φόρου, να διαταραχθούν οι «υγιείς» συνθήκες στην αγορά εργασίας και να παραμείνουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κάτω των στόχων της κεντρικής τράπεζας.
Υπάρχουν «λόγοι για επιφυλακτικότητα απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες», αναφέρει ο Bullard σε μια προετοιμασμένη του ομιλία, που πρόκειται να δώσει σήμερα στο Σπρίνγκφιλντ.
Ο Bullard έχει ταχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια κατά περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, μέχρις ότου να είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη και τα επιτόκια της αγοράς έχουν μετατοπιστεί σε ένα υψηλότερο, πιο δυναμικό «καθεστώς».
Ωστόσο, οι συνάδελφοί του έχουν προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως θα προβούν σε δύο ακόμη αυξήσεις το 2018.
Ο Bullard, ο οποίος δεν είναι έχει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή πολιτικής της Fed φέτος, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να κινούνται πολύ γρήγορα.
Ενώ ο πληθωρισμός εμφανίζεται τώρα κοντά στο 2%, ο Bullard ανέφερε ότι η εκτίμησή του για τις πληθωριστικές προσδοκίες που βασίζονται στην αγορά δείχνουν ότι οι επενδυτές «πιστεύουν ότι επί του παρόντος υπάρχει μικρή πληθωριστική πίεση στις ΗΠΑ».
Η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα, ανέφερε ο ίδιος, θα «προσανατόλιζε εκ νέου τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προς τον στόχο».
Ο ίδιος παρουσίασε μια παρόμοια υπόθεση για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και για να επεκτείνουν αυτό που βλέπει ως μια «υγιή» ισορροπία στις αγορές εργασίας, όπου οι αυξημένες μισθολογικές πιέσεις προσφέρουν στις εταιρείες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της πληρωμής περισσότερων εργαζομένων ή της επένδυσης περισσότερων κεφαλαίων για την αύξηση της παραγωγικότητας.
«Αυτή είναι μια διαδικασία ισορροπίας, και όχι μια πληθωριστική διαδικασία», δήλωσε ο Bullard, τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να διαταραχθεί» με υψηλότερα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης