Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό το outlook για τις τράπεζες της Τουρκίας - Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Moody's: Αρνητικό το outlook για τις τράπεζες της Τουρκίας - Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι
Προβλήματα στις τουρκικές τράπεζες με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα ενεργητικού
Αρνητικό είναι το outlook για τις τράπεζες της Τουρκίας, σύμφωνα με το οίκο αξιολόγησης Moody's, λόγω των καθοδικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν και οι οποίοι συνδέονται με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα ενεργητικού.
Το λειτουργικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι τράπεζες θα παραμείνει γεμάτο προκλήσεις, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων μεταξύ των οποίων η επιβράδυνση της οικονομίας, η αναποτελεσματική νομισματική πολιτική, η υποτίμηση της λίρας και η υψηλή ανεργία.
Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συμπιέσουν τη ζήτηση για δάνεια και να περιορίσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Η Moody's προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας θα περιοριστεί στο 4% το 2018 και στο 3,5% το 2019.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 7%.
Σύμφωνα με τη Moody's ο κίνδυνος ενός εξωτερικού σοκ για την Τουρκία παραμένει χαμηλός, ωστόσο έχει αυξηθεί, γεγονός που καθιστά το τραπεζικό σύστημα πιο επιρρεπές σε ενδεχόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Πιθανή είναι και η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τουρκικών τραπεζών, λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος.
Τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να αυξηθούν στο 4% περίπου το 2018, από 3% το 2017.
Παρόλα αυτά, τα κεφαλαιακά επίπεδα θα παραμείνουν επαρκή, ακόμη και αν συνεχιστεί η υποτίμηση ης τουρκικής λίρας, σημειώνει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης