Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ο τραπεζικός τομέας ο βασικός κίνδυνος για το πιστωτικό προφίλ της Πορτογαλίας - Υψηλό το επίπεδο των NPLs

Moody's: Ο τραπεζικός τομέας ο βασικός κίνδυνος για το πιστωτικό προφίλ της Πορτογαλίας - Υψηλό το επίπεδο των NPLs
Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης στην Πορτογαλία υποστηρίζουν το πιστωτικό προφίλ της χώρας, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Moody's
Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης στην Πορτογαλία υποστηρίζουν το πιστωτικό προφίλ της χώρας (Ba1 θετικό), με τον τραπεζικό τομέα να παραμένει ο βασικός κίνδυνος, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Moody's Investors Service, που δημοσιεύθηκε σήμερα (15/5/2018).
Όπως επισημαίνει η Moody’s, στις πιστωτικές προκλήσεις της Πορτογαλίας περιλαμβάνονται μια μέτρια δυνητική ανάπτυξη, το επίμονο υψηλό χρέος και ο αδύναμος τραπεζικός τομέας.
«Η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας, μαζί με τους ελέγχους των δαπανών και το φθίνον κόστος των επιτοκίων, έχουν υποστηρίξει μια σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική θέση της χώρας», δήλωσε ο Evan Wohlmann, αντιπρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Moody's.
«Η επιστροφή της Πορτογαλίας στις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές, η διαφοροποίηση της οικονομίας και το σχετικά υψηλό μέσο επίπεδο πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες που αξιολογούνται με “Ba1”, υποστηρίζουν επίσης την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».
Μετά από τρία χρόνια μετριοπαθούς ανάπτυξης, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Πορτογαλίας επιταχύνθηκε στο 2,7% σε ετήσια βάση το 2017, φέρνοντας το πραγματικό ΑΕΠ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Η Moody's αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 2,1% το 2018 και στο 1,7% το 2019.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της Πορτογαλίας κατά τα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου ότι αυξάνονται τα μέτρα για την αξιοποίηση του κεφαλαίου και ότι το ακαθάριστο πάγιο κεφάλαιο παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Όπως τονίζει η Moody’s, η χαμηλή δημοσιονομική ισχύς της χώρας βασίζεται στον πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος παραμένει βασικός παράγοντας που περιορίζει το πιστωτικό προφίλ του κυρίαρχου κράτους.
Παρ’ όλα αυτά, η Moody's αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Ο δείκτης χρέους υποχώρησε σημαντικά το 2017 στο 125,7% του ΑΕΠ, αν και το χρέος της Πορτογαλίας προβλέπεται να παραμείνει υψηλό, γύρω στο 117% του ΑΕΠ το 2021, ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που αξιολογεί η Moody’s και αρκετά υψηλότερο από αυτό των χωρών που έχουν την ίδια αξιολόγηση, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα της χώρας να αντέξει μελλοντικές διαταραχές.
Την ίδια ώρα, παρά τις βελτιώσεις, ο τραπεζικός τομέας παραμένει ο βασικός κίνδυνος για το πιστωτικό προφίλ της Πορτογαλίας, προειδοποιεί η Moody’s, τονίζοντας το σχετικά μεγάλο μέγεθος του συστήματος, το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και τη χαμηλή κερδοφορία.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αξιολόγηση της Πορτογαλίας θα αναβαθμιστεί στον επενδυτικό βαθμό εάν η Moody's καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι θετικές οικονομικές και δημοσιονομικές τάσεις θα διατηρηθούν και ο οίκος αξιολόγησης είναι βέβαιος ότι το πολύ υψηλό χρέος καταγράφει σταθερά πτωτικές τάσεις.
Το συμπέρασμα αυτό θα υποστηριζόταν από μια συνεχή δημοσιονομική βελτίωση, η οποία θα οδηγούσε σε μια πιο συνεκτική καταγραφή των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ μια περαιτέρω πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των ασθενέστερων τραπεζών θα ήταν επίσης θετική.
Ωστόσο, οι προοπτικές θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν εάν η Moody's καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση και μείωση του χρέους ή η ικανότητά της να επιτύχει αυτόν τον στόχο πρόκειται να εξασθενίσει.
Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη ή η απότομη άνοδος του κόστους των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός κλονισμού της εμπιστοσύνης, θα απαιτούσε περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί μια συνεπής μείωση του χρέους, η οποία θα υπονόμευε τη βάση για μια θετική προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης