Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio: Πολύ σκληρό το ελληνικό πρόγραμμα - Να επιταχυνθεί η τραπεζική ένωση

Constancio: Πολύ σκληρό το ελληνικό πρόγραμμα - Να επιταχυνθεί η τραπεζική ένωση
Κριτική Constancio στη Γερμανία για την καθυστέρηση της τραπεζικής ένωσης
Στην παραδοχή ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν πολύ σκληρό, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας δεν προέβλεψε τη συνολική κατάρρευση της ελπίδας και των προσδοκιών».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η λιτότητα ήταν υπερβολική και τα αποτελέσματά της πολύ δραστικά, απάντησε: «Ναι. Και το κύριο παράδειγμα είναι φυσικά η περίπτωση της Ελλάδας.
Κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανό - και φυσικά δεν προγραμμάτισαν - μία πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Το πρώτο και τα δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάσθηκαν με μία πολύ πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με το κόστος της προσαρμογής.
Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πράγματι πολύ σκληρό».
«Την ίδια ώρα, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μείωναν τα ελλείμματα.
Αυτή είναι η αιτία για τη διπλή βουτιά που είχαμε το 2012, 2013, η οποία δεν έπρεπε να γίνει», τόνισε ο Constancio, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.
«Οι χώρες του Νότου έκαναν πολλά για να μεταρρυθμίσεις τις οικονομίες τους και να μειώσουν το ρίσκο στα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα, ώστε η Ευρωζώνη να επιταχύνει τους ρυθμούς για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, ασκώντας κριτική στο Βερολίνο.
Παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κουρφής της Πέμπτης, εκτιμώντας ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μακροπρόθεσμες υποσχέσεις και όχι σε μια αποφασιστική κίνηση ώστε να προχωρήσει η τραπεζική ένωση.
«Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δυστυχώς δεν αναμένω πολλά από τη Σύνοδο κορυφής», τόνισε ο αξιωμιατούχος της ΕΚΤ, τον οποίο θα διαδεχθεί ο Luis de Guindos στη θέση του αντιπροέδρου.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται και αυτό μειώνει το κίνητρο των κυβερνήσεων για ισχυρές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Constancio.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι το ύψος τους έχει μειωθεί, ωστόσο για 30 περίπου τράπεζες στην Ευρωζώνη, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης