Διεθνή

Bullard (Fed): Οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα περιορίσουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας

Bullard (Fed): Οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα περιορίσουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας
Ο πρόεδρος της St. Louis Fed παραμένει αντίθετος σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ
Τη θέση ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ «βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα ουδέτερο επίπεδο», διατύπωσε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard, τονίζοντας ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και θα ασκήσουν πιέσεις στον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο Bullard σε συνέντευξή του στο Bllomberg, αναφερόμενος στο ζήτημα των επιτοκίων, «εάν αρχίσουμε να ανεβαίνουμε από εδώ, θα εισέλθουμε σε ένα περιοριστικό έδαφος».
«Θέλουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι τέτοιο όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται ήδη χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο μας για τα επόμενα πέντε χρόνια;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της St. Louis Fed, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε αναφέρει πως «υπάρχουν λόγοι για επιφυλακτικότητα απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες».
Ο Bullard έχει ταχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια κατά περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, μέχρις ότου να είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη και τα επιτόκια της αγοράς έχουν μετατοπιστεί σε ένα υψηλότερο, πιο δυναμικό «καθεστώς».
Ωστόσο, οι συνάδελφοί του έχουν προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, εκτιμώντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμα φέτος, δεδομένου ότι η ανεργία βρίσκεται στο 3,9% και πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% της Fed.
Ενώ ο πληθωρισμός εμφανίζεται τώρα κοντά στο 2%, ο Bullard ανέφερε ότι η εκτίμησή του για τις πληθωριστικές προσδοκίες που βασίζονται στην αγορά δείχνουν ότι οι επενδυτές «πιστεύουν ότι επί του παρόντος υπάρχει μικρή πληθωριστική πίεση στις ΗΠΑ».
Η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα, ανέφερε ο ίδιος, θα «προσανατόλιζε εκ νέου τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προς τον στόχο».
Ο ίδιος παρουσίασε μια παρόμοια υπόθεση για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και για να επεκτείνουν αυτό που βλέπει ως μια «υγιή» ισορροπία στις αγορές εργασίας, όπου οι αυξημένες μισθολογικές πιέσεις προσφέρουν στις εταιρείες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της πληρωμής περισσότερων εργαζομένων ή της επένδυσης περισσότερων κεφαλαίων για την αύξηση της παραγωγικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης