Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κομβικό το σχέδιο για την επόμενη μέρα των μνημονίων - Εργαζόμαστε για τη βέλτιστη δυνατή λύση στο χρέος

Τσίπρας: Κομβικό το σχέδιο για την επόμενη μέρα των μνημονίων - Εργαζόμαστε για τη βέλτιστη δυνατή λύση στο χρέος
Καθοριστική η σημασία του ολιστικού σχεδίου για τη μεταμνημονιακή περίοδο

Κομβικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης, για την επόμενη μέρα των μνημονίων, ενώ παράλληλα έδωσε τελεσίγραφο στους υπουργούς να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 10 Ιουνίου 2018.
«Η ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης είναι ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο, αλλά δεν είναι το μοναδικό.
Το πρώτο βήμα είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων της ρύθμισης του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως τόνισε, υπάρχει ήδη το πλαίσιο των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.
Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο πλαίσιο που έχει ήδη αποφασιστεί.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η δουλειά που έχει γίνει αποτυπώθηκε σε ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.
Το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει αυτό το σχέδιο.
Θα παρουσιαστεί και στη Βουλή.
Αποτελεί ένα ολιστικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας».

Τι περιλαμβάνει το ολιστικό σχέδιο

Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ένα συνολικό πλάνο που περιλαμβάνει τους σκοπούς και τις ενέργειες για την επίτευξή τους, σύμφωνα με το Αλέξη Τσίπρα.
Στόχοι του σχεδίου είναι η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση σε αυτό που ονομάζουμε στρατηγικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς με αναπτυξιακή προοπτική: μεταποίηση, βιομηχανία, αγροτοδιατροφικό τομέα, τουρισμό, φάρμακο, logistics, υποδομές, κα.
Έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους μια αποτύπωση των ισχυρών "χαρτιών" του κράτους αλλά και το πως αυτά θα αξιοποιηθούν.
Το σχέδιο αναφέρεται στις δύο βασικές συνισταμένες, στις θεσμικές αλλαγές και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεση της -εκτός από τους πόρους από το Προγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ - το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δισ. ευρώ, την ΕΤΕπ με επενδύσεις που θα αποφέρουν σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δισ. την τριετία και 2,5 δισ., σε πρώτη φάση, από την EBRD.
Έρχεται και η φιλόδοξη προσπάθεια για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το σχέδιο περνά σε κάτι εξόχως κρίσιμο, που είναι η κοινωνική πραγματικότητα.
Δεν μας αφορούν μόνο οι στόχοι και οι αριθμοί, αλλά και οι πολίτες.
Να περάσουμε από την ευημερία των αριθμών στην ευημερία των ανθρώπων», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά.
Κεντρικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών.



Εργασιακά

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν για την κυβέρνηση τα εργασιακά ζητήματα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Στοχεύουμε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βασικό στοιχείο για να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση.
Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και σε καλύτερες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και αυτούς που θα τα υλοποιήσουν.
Στο επίκεντρο είναι ο κόσμος της εργασίας, του μόχθου, αυτοί είναι που πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.




Σφοδρή κριτική στη ΝΔ με αφορμή την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη

«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους.
Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλίου.
Ταυτόχρονα, μίλησε «για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» και σημείωσε: «Ποιοι, όμως, χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη;
Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά;
Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο στη βία; Ξέρουμε όλοι, ποιοι. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της.
Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω.
Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες.
Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr


Η τέταρτη αξιολόγηση καθώς και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα το μεσημέρι (21/5).
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς της κυβέρνησής του το λεγόμενο Growth Strategy, δηλαδή την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.
Στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν, ως manual της επόμενης μέρας για την Ελλάδα το Growth Strategy, καθώς όπως ισχυρίζονται αποτυπώνει μια ολιστική στρατηγική αναφορικά με τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί αναλυτικά στους σκοπούς αναφορικά με τους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι καθώς και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την υλοποίησή τους.  
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, το Σχέδιο έχει αφετηρία τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.
Πρόκειται για ένα καινοφανές εγχείρημα για τη χώρα, λένε στην κυβέρνηση, η οποία, συμπληρώνουν, πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική όπως αποδείχθηκε, λογική.
Για πρώτη φορά, αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί στη θεωρία, αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενη μέρα της και μάλιστα, μετά από μία πολυετή κρίση.
Η σταθερότητα αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελεί το σημείο εκκίνησης, θα πει ο πρωθυπουργός, καθώς είναι το κεκτημένο που έχει πλέον στα χέρια της η χώρα και της δίνει τη δυνατότητα να οργανώσει το μέλλον της.
Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, αναμένεται να αναφέρει ο κ. Τσίπρας, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης. Αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, επρόκειτο να επισημάνει ότι αποτελεί κρίσιμη παράμετρο η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο Σχέδιο, υπάρχει σαφής αναφορά για τους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η μεταποίηση, της βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα φάρμακα, τα logistics, η καινοτομία, τα start-ups, οι υποδομές, η ενέργεια.
Όλα τα παραπάνω συνδέονται και με την ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ήδη από το αδύναμο 19% του 2009, έχει φτάσει σήμερα στο 33%, με στόχο το 50% το 2025.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο κείμενο παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά.
Το Σχέδιο, περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και τους υλοποιητές του, αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, με επίκεντρο τον άνθρωπο και πρωταγωνιστή τη νέα γενιά η οποία «τα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίστηκε ως πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση.
Αυτοί οι άνθρωποι με τις ικανότητες και τη διάθεση τους, θα κρίνουν εν τέλει και την επόμενη μέρα της χώρας».
Το Σχέδιο, περιλαμβάνει επίσης, μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ και φυσικά, όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να βρουν ξανά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδιδε το Bloomberg, στο επίκεντρο του ελληνικού σχεδίου -που θα παρουσιάσει σήμερα (21/5/2018) ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό- είναι η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πρόκειται για ένα σχέδιο 110 σελίδων, που θέτει ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των NPLs, την κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, αυτά τα βήματα θα αυξήσουν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει συνεταιριστικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών επιχειρήσεων.
Τέλος, στο ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η σύσταση Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης αλλά και άλλα εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χρύσα Κλειτσιώτη 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης