Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η αναδυόμενη συμμαχία Κίνας - Ιράν - Πακιστάν αμφισβητεί ευθέως τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Η αναδυόμενη συμμαχία Κίνας - Ιράν - Πακιστάν αμφισβητεί ευθέως τα συμφέροντα των ΗΠΑ
Η αναδυόμενη συμμαχία Κίνας - Ιράν - Πακιστάν αμφισβητεί ευθέως τα συμφέροντα των ΗΠΑ
Η Κίνα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες διπλωματικές και στρατιωτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ Ιράν και Πακιστάν.
Η στρατηγική αυτή υποστηρίζει την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), το σχέδιο της Κίνας για παγκόσμια ηγεμονία.
Είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα έργων υποδομής και ένα δίκτυο εμπορικών συμφωνιών που έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν τον κόσμο άμεσα με την κινεζική οικονομία μέσω διασυνδεδεμένων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.
Ως εμπειρογνώμονας της γαλλικής Ασίας, ο Nadége Rolland σημείωσε ότι η BRI είναι μια προβολή ισχύος, βασισμένη σε οικονομικό και γεωπολιτικό ιστό επικεντρωμένο στην Κίνα, με εκτεταμένες κλιμακωτές συνέπειες που επηρεάζουν τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.
Δεν πρόκειται μόνο για την απόκτηση ή τη χρησιμοποίηση της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας, αλλά για σχέδια ειδικά σχεδιασμένα για την εξασφάλιση της οικονομικής και παράλληλα, στρατιωτικής κυριαρχίας του Πεκίνου.
Η Κίνα επεκτείνεται εμπορικά, ο κινεζικός στρατός, και ιδιαίτερα το ναυτικό της, θα προωθήσει παράλληλα την προστασία της αναπτυσσόμενης οικονομικής αυτοκρατορίας της Κίνας.
Η κινεζική πρόθεση είναι να αποκτήσει πρόσβαση σε πολλά λιμάνια και αεροδρόμια για να δημιουργήσετε μια αλυσίδα αμοιβαία υποστηριζόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Τα σχέδια της Κίνας για επέκταση του ναυτικού αποτυπώματός της στο Πακιστάν, συνοδεύονται από σημάδια αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Πεκίνου τα τελευταία χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2017, ιρανικά πολεμικά πλοία προσχώρησαν σε κινεζικές ναυτικές ασκήσεις στο Περσικό Κόλπο.
Τα κινεζικά πλοία πραγματοποίησαν επίσης επίσημη επίσκεψη στην ιρανική λιμενική πόλη Bandar Abbas, αφού προηγουμένως είχαν αποβιβαστεί στο Καράτσι του Πακιστάν.
Ένας από τους κινέζους εμπειρογνώμονες δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τη ΒΡΙ και θα εμπλακεί περισσότερο στις υποθέσεις της περιοχής.
Οι κινεζικές προσπάθειες για τη συνεργασία Ιράν-Πακιστάν έχουν αποδώσει καρπούς.
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε πλήθος συμφωνιών στο εμπόριο, την άμυνα, την ανάπτυξη όπλων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις τράπεζες, τους σιδηρόδρομους.
Μια συμμαχία Κίνας-Ιράν-Πακιστάν θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Αρχικά θα καταστήσει τις τρέχουσες προσπάθειές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ακατάλληλες, πιθανότατα προκαλώντας μια αμερικανική έξοδο υπό συνθήκες που θα  υπαγορεύουν οι Κινέζοι και οι Πακιστανοί.
Θα ξεκινούσε την έναρξη μιας στρατηγικής άρνησης εναντίον του αμερικανικού πέμπτου στόλου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αραβικής Θάλασσας, παρόμοια με αυτή που προσπάθησαν οι Κινέζοι να εφαρμόσουν κατά του Στόλου του Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ακόμη και η απλή συζήτηση μιας τέτοιας συμμαχία θα μπορούσε να δώσει στους Ιρανούς σημαντική δύναμη ενάντια στις αμερικανικές κυρώσεις.
Ωστόσο, η επέκταση της Κίνας θα εκθέσει αναπόφευκτα γεωπολιτικές αδυναμίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναχαιτίσουν το σχέδιό της για περιφερειακή κυριαρχία.


www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης