Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS, Bluebay: Ο Erdogan έλαβε το μήνυμα, αλλά η αύξηση των επιτοκίων άργησε

UBS, Bluebay: Ο Erdogan έλαβε το μήνυμα, αλλά η αύξηση των επιτοκίων άργησε
Το πρόβλημα ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παραμένει
Μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει -έστω και αργοπορημένα- σε αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ενόψει των εκλογών τον Ιούνιο.
Το τουρκικό νόμισμα ήταν σε ελεύθερη πτώση καθώς η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan -ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα επιτόκια ως τη μητέρα όλου του κακού- δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια για να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού, που τον Απρίλιο είχε φτάσει στο 10,85%.
Παρ' όλα αυτά την Τετάρτη (23/5/2018) η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 300 μονάσεις βάσης στο 16,5%.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της UBS, η αύξηση των επιτοκίων άργησε αλλά θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της λίρας βραχυπρόθεσμα.
«Φαίνεται ότι ο Erdogan έλαβε το μήνυμα.
Είπε στο Simsej να βγει και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταθεροποιήσει την αγορά είπε ο Timothy Ash της Bluebay Asset Management.
Ερωτηθείς όμως εάν άλλαξε το μυαλό του σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ο ίδιος απάντησε «όχι».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την τελευταία αύξηση των επιτοκίων πολύ μικρή και πολύ αργοπορημένη, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν φαίνεται να μαθαίνουν... μέχρι να είναι πολύ αργά».

Ένα επείγον πρόβλημα

«Είναι πράγματι ένα επείγον πρόβλημα σχετικά με την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και… ο πρόεδρος παρεμβαίνει και προκαλεί περαιτέρω αμφιβολίες» δήλωσε ο James McCormack της Fitch.
«Είχαμε θέματα με την κεντρική τράπεζα και την αξιοπιστία της τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης