Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Κατεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια ανάπτυξη - Αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές

tags :
Moody’s: Κατεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια ανάπτυξη - Αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το 2018, αν και με πιο μετριοπαθείς ρυθμούς προς το τέλος του έτους, αναφέρει η Moody's
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το 2018, αν και με πιο μετριοπαθείς ρυθμούς προς το τέλος του έτους, καθώς ορισμένες χώρες πλησιάζουν τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης και πίστωσης εν μέσω αύξησης των επιτοκίων, όπως προκύπτει από τη μηνιαία ενημέρωση της τριμηνιαίας έκθεσης της Moody's Investors Service για τις Παγκόσμιες Μακροοικονομικές Προοπτικές.
Όπως τονίζει η Moody's, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί εν μέσω χρηματοπιστωτικών πιέσεων στις αναδυόμενες αγορές, ανόδου των τιμών του πετρελαίου και εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι χώρες των αναδυόμενων αγορών προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 5,2% τόσο το 2018 όσο και το 2019, από 5,3% το 2017.
Όπως σημειώνεται, οι προοπτικές για τις χώρες των αναδυόμενων αγορών βασίζονται σε μια αξιολόγηση της συνολικής οικονομικής ισχύος κάθε χώρας και της ικανότητας αντίστασης στην αύξησης της μεταβλητότητας των ροών κεφαλαίων.
«Συνολικά, αναμένουμε το 2018 να είναι ένα έτος ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως και το 2017», αναφέρει ο Madhavi Bokil της Moody's.
«Η συνεχιζόμενη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις χώρες των αναδυόμενων αγορών ενέχει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη για μια σειρά χωρών πέρα από την Αργεντινή και την Τουρκία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι υψηλές τιμές του πετρελαίου να επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη και να παρουσιάσουν ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό.
Μια νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι ένας άλλος δυνητικός κίνδυνος για την ανάπτυξη», συνέχισε ο ίδιος.
Οι χώρες της G-20 αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,3% το 2018 και κατά 3,2% το 2019.
Η διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων οικονομιών θα διευρυνθεί, με τις ανεπτυγμένες να αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 2,3% το 2018 και 2,0% το 2019.
Στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, η περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης θα περιοριστεί λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και των πιο «σφιχτών» πιστωτικών συνθηκών, αναφέρει η Moody’s.
Ο οίκος υποβάθμισε μάλιστα τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Αργεντινή (τώρα στο 1,5%), την Τουρκία (2,5%), τον Καναδά (2,0%) και την Ινδία (7,3%), ενώ αύξησε την πρόβλεψη για τη Νότια Αφρική (1,6%) και την Αυστραλία (2,9%).
Την ίδια ώρα, σε γενικές γραμμές αμετάβλητες παραμένουν οι προοπτικές της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να βρίσκεται σε μια πορεία προβλέψιμης και σταδιακής σύσφιξης.
Όπως σημειώνει η Moody’s, τρεις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed το 2018 αναμένεται να ακολουθηθούν από άλλες τρεις αυξήσεις το 2019.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανότατα θα σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση - QE) μέχρι το τέλος του έτους και θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.
Τέλος, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική της πολιτική κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης