Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πέντε σχήματα στην διεκδίκηση για το 50,01% των ΕΛΠΕ - Το προφίλ των ενδιαφερόμενων

tags :
Πέντε σχήματα στην διεκδίκηση για το 50,01% των ΕΛΠΕ - Το προφίλ των ενδιαφερόμενων
Πέντε σχήματα στην διεκδίκηση για το 50,01% των ΕΛΠΕ
Πέντε κοινοπρακτικά σχήματα και εταιρείες εκδήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 50,01% των μετοχών των ΕΛΠΕ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).
Ειδικότερα, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα ακόλουθα πέντε (5) επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
1.    Alrai Group Holdings Limited
2.    Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και  Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)
3.    Gupta Family Group  Alliance
4.    Glencore Energy UK LTD
5.    Vitol Holding B.V.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Το προφίλ των ενδιαφερομένων

Carbon Asset Management

Η Carbon Asset Management (CAM) είναι ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Al Shaheen
Η CAM επενδύει σε πολλαπλές εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως:
- Private Equity: Έχει επενδύσει σε περισσότερες από 116 εταιρείες
- Ενέργεια: Έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας με δεσμευμένο κεφάλαιο ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020.
Έχει εστιάσει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Υποδομές και ακίνητα
Η CAM Energy έχει εμπειρία στον ενεργειακό τομέα:
- Ως σύμβουλος διάρθρωσης σε σημαντικές συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης άμεσης επένδυσης στην Ινδία (διυλιστήρια 13 δισ. δολάρια).
- Ως σύμβουλος της μεγαλύτερης έκδοσης πράσινων ενεργειακών ομολόγων ιδιωτικών μετοχών και αύξησης κεφαλαίων στην Ασία
- Ως μέρος της κοινοπραξίας που συμμετείχε στην εξαγορά του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στη Βόρεια Αφρική (2,5 δισ. Ευρώ)
- Μέσω των πλήρως ελεγχόμενων θυγατρικών της με άμεσες επενδύσεις σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με την Hainan Zhenrong Energy Limited και το China Strategic Energy Fund.
Ο Όμιλος Al Shaheen έχει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 24 δισ. δολαρίων.

GLENCORE

Η Glencore δραστηριοποιείται στην παγκόσμια παραγωγή, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και την εμπορία εμπορευμάτων
- Παράγει και εμπορεύεται ένα ευρύ φάσμα μετάλλων και ορυκτών, ενέργειας και γεωργικών προϊόντων
- Ιδρύθηκε το 1974 και εδρεύει στο Baar Zug της Ελβετίας
Εμπορεύεται 6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως
- Έχει περιουσιακά στοιχεία στο Καμερούν, το Τσαντ και την Εξ. Γκινέα
- Κατέχει το 49% των μετοχών της εταιρείας αποθήκευσης πετρελαίου και αποθήκευσης πετρελαίου HG
- Κατέχει 10% άμεση συμμετοχή στο διυλιστήριο 105kboepd JAC Singapore

GUPTA

Η Gupta (GFG) είναι ένας βιομηχανικός όμιλος που περιλαμβάνει τις ακόλουθες εταιρείες:
- Ο Όμιλος SIMEC είναι μια διεθνής επιχείρηση ενέργειας και φυσικών πόρων
- Liberty Steel: Χάλυβας και άλλα μέταλλα
- Άλλοι: Wyelands (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), JAHAMA (κτηματομεσιτική) και το ίδρυμα GFG (φιλανθρωπικό ίδρυμα)
- Στο πλαίσιο ενός προγράμματος εξαγοράς, η GFG έχει συσσωρεύσει 3 δισ. δολάρια για επενδύσεις
- Ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια και εδρεύει στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου

Βασικές λειτουργίες

- Εμπόριο εμπορευμάτων: αργό πετρέλαιο & εξευγενισμένα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων εργασιών αποθήκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία), άνθρακας και μέταλλα
- Ναυτιλία & Υποδομές: ναύλωση, εκμίσθωση πλοίων. Κατέχει και εκμεταλλεύεται 4 λιμάνια που χειρίζονται κυρίως προϊόντα χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος (3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1 στην Αυστραλία)
- Ορυχεία: Ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος 10mtpa στη Νότια Αυστραλία
- Ενέργεια: υφιστάμενα και εκκρεμή περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν υδροηλεκτρικά, αιολικά, βιοντίζελ, θαλάσσια, απόβλητα προς ενέργεια · στοχεύοντας στο χαρτοφυλάκιο του 1GW UK Renewables έως το 2021
GFG Alliance: Κύκλος εργασιών άνω των 13 δισ. δολαρίων, καθαρά περιουσιακά στοιχεία 3,2 δισ. δολάρια
Ομάδα Simec: Κύκλος εργασιών άνω των 2,4 δισ. δολάρια, καθαρό ενεργητικό 341 εκατ. δολάρια.

VITOL

Η Vitol είναι μια εταιρεία ενέργειας και βασικών προϊόντων και βρίσκεται στην καρδιά των ενεργειακών ροών του κόσμου. Η Vitol είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ το 1966.
Σήμερα έχει 40 γραφεία παγκοσμίως και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της βρίσκονται στη Γενεύη, το Χιούστον, το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη.
Για περισσότερα από 50 χρόνια, η Vitol έχει εξυπηρετήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Εμπορεύεται επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα και παραδίδει ενεργειακά προϊόντα σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι πελάτες της περιλαμβάνουν εθνικές εταιρείες πετρελαίου, πολυεθνικές, κορυφαίες βιομηχανικές και χημικές εταιρείες και τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Τα στοιχεία της Vitol

- έσοδα ύψους 181 δισ. δολαρίων το 2017, 349 εκατ. Τόνοι αργού πετρελαίου και προϊόντα που αποστέλλονται ετησίως
- Πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντα που διακινούνται καθημερινά
- 6.500 ναυλώσεις πλοίων κάθε χρόνο
- 250 πλοία που μεταφέρουν τα φορτία της ανά πάσα στιγμή


Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε

Σήμερα το απόγευμα (30/5) εκτός απροόπτου λήγει η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 50,01% των μετοχών των ΕΛΠΕ, και το κλίμα που επικρατεί γύρω από την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης είναι μάλλον επιφυλακτικό.
Ωστόσο δεν λείπουν και οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να εκφραστεί ενδιαφέρον από 2 - 3 κοινοπραξίες, στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότερες της μιας εταιρίες.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται αρκετά πιθανό, στη φάση αυτή του διαγωνισμού που δεν είναι δεσμευτική, να υπάρξουν παίκτες που θα δώσουν το παρών, εταιρίες, traders και funds.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπέρμετρη αισιοδοξία που εκφραζόταν κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν φαίνεται να διατηρείται.
Πάντως στην αγορά συνεχίζουν να ακούγονται ονόματα όπως ισπανική Repsol και η ιταλική Eni, μεγάλοι traders όπως η Glencore και η Vitol, αλλά και εταιρίες αραβικών συμφερόντων.
Κύκλοι της αγοράς επεσήμαναν και το δύσκολο timing της εν λόγω αποκρατικοποίησης, τόσο εξ αιτίας της υπόθεσης Folli - Follie και των επιπτώσεών της στο Χρηματιστήριο, όσο και της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας με τις εξελίξεις στην Ιταλία.Σύμφωνα με πληροφορίες η TOTAL δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.  

Προβληματίζει η μείωση της ζήτησης πετρελαιοειδών

Επιπρόσθετα, αναφέρονταν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, αφενός λόγω της ολοένα και πιο αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ και αφετέρου εξ’ αιτίας της δομικής μείωσης της ζήτησης πετρελαιοειδών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην οικονομική επιφάνεια (κεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένου ομίλου ή υπό διαχείριση κεφάλαια σε περίπτωση fund), αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο της διύλισης.
Επίσης στο διαγωνισμό έχουν τεθεί δικλείδες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με δυνατότητα απόρριψης κάποιου σχήματος εάν κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ή ενεργειακής ασφάλειας.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ή τα σχήματα που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με βάση την τρέχουσα τιμή στο Χρηματιστήριο η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι σήμερα στα 2,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης