Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann και Praet προαναγγέλλουν το τέλος του QE της ΕΚΤ εντός του 2018

Weidmann και Praet προαναγγέλλουν το τέλος του QE της ΕΚΤ εντός του 2018
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 14 Ιουνίου
(upd) Τον δρόμο για την κατάργηση του QE έως το τέλος του 2018 στρώνουν ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann.
Και οι δύο αξιωματούχοι σε σημερινές (6/6/2018) τους δηλώσεις προανήγγειλαν το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς την επίτευξη του στόχο της ΕΚΤ, δηλ. λίγο πιο κάτω από το 2%.
Μάλιστα, ο Weidmann χαρακτήρισε εύλογες τις προσδοκίες της αγοράς για τον τερματισμό του QE έως το τέλος του 2018.
Όπως δήλωσε, ο πληθωρισμός επιστρέφει σταδιακά στον στόχο της ΕΚΤ ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να σκιαγραφήσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει αλλάζοντας την επικοινωνία ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές.
Από την πλευρά του, ο Praet δήλωσε ότι η σημαντική ανάκαμψη της ευρωζώνης και οι όλο και πιο εμφανείς μισθολογικές πιέσεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός κινείται στο σωστό δρόμο για να φτάσει τον στόχο.
«Τα σημάδια δείχνουν ότι η σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας έχει βελτιωθεί και τόσο η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και το γεγονός ότι η δυναμική αυτή είναι αυξανόμενη επηρεάζοντας τη διαμόρφωση των μισθών στηρίζει την εμπιστοσύνη μας ότι ο στόχος θα φτάσει κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ο Praet στο Βερολίνο.
«Οι λιγότερες προσδοκίες της αγοράς για την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος συνοδεύονται από προσδοκίες για τον πληθωρισμό που είναι όλο και πιο συνεπείς με τον στόχο μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει αν η πρόοδος μέχρι στιγμής ήταν αρκετή ώστε να δικαιολογείται η σταδιακή χαλάρωση των καθαρών αγορών μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη (14/6/2018).

Knot: Εύλογη η ανακοίνωση τερματισμού του QE

Σειρά πήρε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλναδίας, Klass Knot, οποίος τόνισε θα ήταν εύλογο να ανακοινωθεί το τέλος του QE σύντομα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το outlook του πληθωρισμού είναι σταθερό ενώ πλέον η οικονομία εξαρτάται λιγότερα από τα νομισματικά μέτρα. 

Η αύξηση των επιτοκίων

Εν τω μεταξύ έχει ανοίξει και η συζήτηση για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τη χαλάρωση του QE.
Ο Jan Hatzius επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs δήλωσε στο CNBC ότι το QE αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.
Μια απόφαση για αύξηση των επιτοκίων έπειτα από πολλά χρόνια νομισματικών μέτρων από την ΕΚΤ θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές.
Κι αυτό γιατί θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη η ευρωζώνη έχει ανακάμψει πλήρως μετά την κρίση που κατέστρεψε την Ευρώπη και εκτόξευσε την ανεργία.
Εν τω μεταξύ, ο Julien Lafargue από την JP Morgan Private Bank δήλωσε στο CNBC ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί τον Ιούνιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης