Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο οδικός χάρτης που οδηγεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ναι, σε όλα

Ο οδικός χάρτης που οδηγεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ναι, σε όλα
Τη Δεύτερα μπαίνει στις επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που με συνοπτικές διαδικασίες την Πέμπτη, θα γίνει νόμος του κράτους
Την πεπατημένη του ναι, σε όλα, αναμένεται να ακολουθήσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κλείνουν την τέταρτη αξιολόγηση και την Παρασκευή το απόγευμα κατατέθηκε στη Βουλή.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν και πολλά περιθώρια να εκφράσουν εμπράκτως την όποια δυσαρέσκειά τους.
Και το γνωρίζουν καλά.
Άλλωστε, παρά τις γκρίνιες, τις διαμαρτυρίες και τις επιφυλάξεις, που ίσως συνεχιστούν και στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ανησυχούν για αρνητικές εκπλήξεις.
Έτσι, στις δώδεκα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκινά στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Την επόμενη μέρα, το πρωί, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια, θα αρχίσει την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ ενώ θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του στις τρεις το μεσημέρι.
Οι 500 σελίδες που περικλείονται στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες καθώς από τη Δευτέρα επρόκειτο να προστεθούν πολλές τροπολογίες οι οποίες θα εξυπηρετούν εκκρεμότητες που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται την Δευτέρα ή την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.
Με μια πρώτη σταχυολόγηση στο πολυνομοσχέδιο που σφραγίζει την τέταρτη αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

- Άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσα νοικοκυριά ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Γι αυτό το λόγο, θα υποβάλουν πλέον, οι ίδιοι αιτήσεις.
- Στον εξωδικαστικό μπορούν να μπουν και οι οφειλές του 2017 ενώ μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονταν μόνον αυτές του 2016. Μέτρο, το οποίο πιστώνεται ως θετικό για τις επιχειρήσεις.

- Καταργείται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ώστε να μπορεί να κινηθεί η αγορά. Πρόκειται για έναν φόρο ο οποίος ποτέ δεν τέθηκε σε ισχύ καθώς με την υλοποίησή του θα δημιουργούνταν ανυπέρβλητα προβλήματα.

- Η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια, πλέον, αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

- Υποχρεωτικά, δεσμεύονται, πλέον, τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην  Τράπεζα της Ελλάδος.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης