Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ΗΠΑ - Καναδά μετά την Σύνοδο των G7 - Στο πλευρό Trudeau οι Ευρωπαίοι

Reuters: Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ΗΠΑ - Καναδά μετά την Σύνοδο των G7 - Στο πλευρό Trudeau οι Ευρωπαίοι
Ο Καναδάς δεν διεξάγει τη διπλωματία του μέσω προσωπικών επιθέσεων… και αποφεύγουμε ιδιαίτερα τις προσωπικές επιθέσεις όταν προέρχονται από έναν στενό σύμμαχο
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται από σήμερα οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ- Καναδά μετά την απόσυρση του αμερικανού προέδρου από το κοινό ανακοινωθέν των G7 και την απάντηση Trudeau για αντίποινα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό του Καναδά «πολύ ανέντιμο και αδύναμο» λέγοντας οτι «τον μαχαίρωσε πισώπλατα».
Οπως αναφέρει το Reuters, στο πλευρό του καναδού πρωθυπουργού τάχθηκαν Merkel και Macron επικρίνοντας αυστηρά την πρωτοφανή απόφαση Trump να αποσύρει ξαφνικά την υποστήριξή του στο κοινό ανακοινωθέν που είχαν καταλήξει οι ηγέτες.
Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Chrystia Freeland απάντησε στην επίθεση του Λευκού Οίκου λέγοντας πως οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν, πως ο Καναδάς θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα στους δασμούς των ΗΠΑ με μετρημένο και αμοιβαίο τρόπο και πως ο Καναδάς θα είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει.
"Ο Καναδάς δεν διεξάγει τη διπλωματία του μέσω προσωπικών επιθέσεων… και αποφεύγουμε ιδιαίτερα τις προσωπικές επιθέσεις όταν προέρχονται από έναν στενό σύμμαχο", δήλωσε σήμερα η Chrystia Freeland στους δημοσιογράφους στο Κεμπέκ.
Η επικείμενη σύνοδος κορυφής του Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un αύξησε την ένταση και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow κατηγόρησε τον Trudeau ότι προδίδει τον Trump με "πολωτικές δηλώσεις" για την εμπορική πολιτική που κινδυνεύουν να κάνουν τον ηγέτη των ΗΠΑ να εμφανιστεί αδύναμος παραμονές της ιστορικής συνόδου κορυφής με τη Βόρεια Κορέα.
Οι ηγέτες της G7 έδειχναν το ίδιο σαστισμένοι με τον Καναδά από την ξαφνική διπλωματική αντιπαράθεση, και η Γερμανία και η Γαλλία κατηγόρησαν τον Trump ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.
"Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, η εμπιστοσύνη μπορεί να καταστραφεί με 280 χαρακτήρες στο Twitter", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas όταν ρωτήθηκε για τη στροφή 180 μοιρών του Trump, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.
Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης το ανακοινωθέν της G7, δήλωσε Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως όποιος αφίσταται από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής δείχνει "ανακολουθία και ασυνέπεια".
"Η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από θυμούς και μηνύματα. Ας είμαστε σοβαροί", πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης