Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Μπορεί να επιστρέψει η FF Group στο ΧΑ αν καλύψει τις υποχρεώσεις της

Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Μπορεί να επιστρέψει η FF Group στο ΧΑ αν καλύψει τις υποχρεώσεις της
Μπορεί να επιστρέψει η FF Group στο ΧΑ αν καλύψει τις υποχρεώσεις της
Πιθανό το σενάριο επιστροφής της Folli - Follie στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με  προϋποθέσεις όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας  σε μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών  
Πιο συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του bankingnews, ο κ. Σωκράτης  Λαζαρίδης  τόνισε  ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που να μας οδηγούν κάπου.
Και πρόσθεσε ότι με την ανακοίνωση της διοίκησης την περασμένη Παρασκευή  εμφανίζεται ότι κινείται προς την κατεύθυνση να καλύψει τις υποχρεώσεις της και στην περίπτωση που εφαρμόσει όσα απαιτούνται μπορεί να επιστρέψει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο  διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ διευκρίνισε ότι στη σύνθεση του δείκτη FTSE - 25  θα συμμετέχουν 26 εταιρείες καθώς θα συμπεριληφθεί και η μετοχή της Folli – Follie  ενώ στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών θα αποφασισθεί ποια εταιρεία θα μείνει στο δείκτη για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 μετοχών.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε στο θέμα που ανέδειξε σε ρεπορτάζ το BN με το συμβόλαιο του Folli- Follie και πως θα γίνει η εκκαθάριση του ΣΜΕ.
Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου θα αποφασίσει την παράταση ή τη διαγραφή και την  εκκαθάριση του συμβολαίου του Folli- Follie στα παράγωγα.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραταθεί η λήξη του ΣΜΕ για τον Σεπτέμβριο και  επί της  ουσίας  μετατίθεται ο χρόνος εκκαθάρισης με την προσδοκία να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην εταιρεία  Folli – Follie και με την προοπτική να έχει βγει ένα πόρισμα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως  είναι η εφαρμογή της  Golden Visa με περιεχόμενο αλλοδαπούς επενδυτές που θα αγόραζαν μετοχές  και θα εξασφάλιζαν άδεια παραμονής στη χώρα για πέντε χρόνια.
Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο με βάση το νέο σχεδιασμό θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές  Απριλίου του 2019.
Θα πρόκειται για μια αγορά για τους προμηθευτές ενέργειας που θα αγοράζουν και θα πωλούν ρεύμα ενώ μέχρι σήμερα δεν είναι ορατή η συμμετοχή μικροεπενδυτών καθώς και τα παράγωγα προϊόντα θα απευθύνονται στους βασικούς παίχτες της αγοράς ενέργειας.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης ανέφερε ότι η νέα εταιρεία που διαμορφώνεται σε ποσοστό από 35% έως 49% θα ανήκει στο κράτος και το υπόλοιπο σε ιδιώτες επενδυτές.
Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών με ποσοστό 21%,στο σχήμα θα συμμετέχει και το Χρηματιστήριο της Κύπρου με ποσοστό 10%, το οποίο όμως  χρειάζεται εγκρίσεις  από το  υπουργείο Οικονομιών της  Κύπρου και τη Βουλή.
Με ποσοστό 20% θα συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ με 7% ο ΔΕΣΦΑ  πριν την ιδιωτικοποίηση του και ένα ποσοστό θα λάβει ο ΛΑΓΗΕ το οποίο θα  αποσχιθεί για να συμμετέχει στο νέο εταιρικό σχήμα.  

Πως κινούνται οι επενδυτές στο Χ.Α

Οι επενδυτές εμφανίζονται λάτρεις των μετοχών των τραπεζών μα βάση  στοιχεία  που καταγράφει τα επίπεδα κυκλοφοριακής ταχύτητας τραπεζών και μη τραπεζών σύμφωνα με τα  στοιχεία  που συγκεντρώθηκαν ως  τις 8 Ιονίου από την ΕΧΑΕ.
Στα επίπεδα των 76% ανέρχεται η κυκλοφοριακή ταχύτητα για τις τράπεζες ενώ για τις μη τραπεζικές  μετοχές  διαμορφώνεται στο 24%.
Η μεταβλητότητα (Volatility) στον δείκτη των τραπεζών παρουσιάζει ποσοστό 40% και ο δείκτης των μη τραπεζών με ποσοστό 15%  
Η μεταβλητότητα για το σύνολο της  αγορά με κριτήριο τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση  προκύπτει ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση με ποσοστό 21% έναντι 19%  της μεγάλης  
Με βάση  την  κυκλοφοριακή ταχύτητα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση  με ποσοστό 35% και η μεσαία με 36%.
Οι Intraday συναλλαγές έχουν περιορισθεί  στο 25%  από 33% που ήταν το 2016 και 31% το 2017.
Το στοιχείο  που  εντυπωσιάζει είναι ότι οι  εταιρείες που δίνουν μέρισμα ή προχωρούν σε επιστροφή κεφαλαίου είναι βελτιωμένος. Το 2017 το 27,1% προχώρησε σε χρηματικές διανομές όταν το ποσοστό  ήταν στο 21%  το 2011.
Οι αριθμός των επιχειρήσεων που έδωσε μέρισμα ανήλθαν σε 55 το 2017 από 60 εταιρείες το 2011 Το 2007 που ήταν η καλύτερη  χρηματιστηριακή χρονιά  έδωσαν μέρισμα οι έξι στις δέκα εταιρείες και σε ποσοστό 62,4%.  
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,1506 ευρώ και το Δεκέμβριο κατέβαλε μέρισμα ύψους 0,0502 ευρώ ανά μετοχή.       

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης