Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Συνετή» η απόφαση Draghi για τερματισμό του QE τέλη 2018 υποστηρίζουν διεθνείς οίκοι – Το ευρώ θα ανακάμψει

tags :
«Συνετή» η απόφαση Draghi για τερματισμό του QE τέλη 2018 υποστηρίζουν διεθνείς οίκοι – Το ευρώ θα ανακάμψει
Η απόφαση της ΕΚΤ για σταδιακή μείωση του QE έως τον Δεκέμβριο του 2018 εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα
Η μέχρι σήμερα «σχέση» της ΕΚΤ με τους αναλυτές δεν είναι η καλύτερη, καθώς ο Mario Draghi, αλλά και αρκετοί επικεφαλής της τράπεζας πριν από αυτόν, έχουν δεχθεί τα πυρά τους, καθώς θεωρούν ότι η ΕΚΤ… αργεί να κατανοήσει τις διαθέσεις των αγορών.
Όμως αυτό δεν ισχύει για τη σημερινή (14/6) απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως και να ολοκληρώσει –εκτός απροόπτου- το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2018.



Αν και το ευρώ αντέδρασε αρνητικά στην είδηση, με δεδομένο ότι μόλις μία ημέρα πριν (13/6) η Fed είχε προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, οι μετοχές είδαν με πολύ καλό μάτι την απόφαση Draghi, ενώ κορυφαίοι αναλυτές έκαναν λόγο για μία «συνετή κίνηση, στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο».
«Λάβαμε μία εξαιρετικά φιλόδοξη απόφαση στη Ρίγα (σ.σ.: εκεί συνεδρίαση η ΕΚΤ σήμερα 14/6).
Όλοι μαζί δείξαμε ότι η τράπεζα διαθέτει αξιοπιστία, ξεκάθαρη θέση, συνοχή και δρα με ομοφωνία.



Είμαστε αξιόπιστοι γιατί οι αποφάσεις μας είναι πλήρως εναρμονισμένες με αυτά που έχουμε υποσχεθεί ότι θα πράξουμε και συμμορφώνονται πλήρως με τις εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο François Villeroy de Galhau, επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και φερόμενος ως διάδοχος του κ. Draghi.
Και εάν ο κ. Villeroy de Galhau έχει λόγους να κολακέψει είτε την ΕΚΤ είτε τον ίδιο τον κ. Draghi, αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τους αναλυτές, οι οποίοι επίσης ήταν ιδιαίτερα θετικοί.
«Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είχε αρχίσει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς η ΕΚΤ δεν μπορούσε να επιλέξει τι είδους ομόλογα θα αγόραζε.
Αυτό οδηγούσε σε μία ανώμαλη πορεία τις αγορές ομολόγων.
Με τη σταδιακή της αποχώρηση η ΕΚΤ στέλνει το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να μετατραπεί σε «προστάτη» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μάλιστα σε μία περίοδο που λαϊκίστικα (όπως την Ιταλία) κόμμα ενισχύουν τη δύναμή τους», εκτίμησε η Karen Ward, στρατηγική αναλύτρια της JPMorgan Asset Management.



Ανάλογα θετικός και ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στη UBS, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι «θεωρούμε ότι η σταδιακή μείωση του QE θα αποτελέσει, μακροπρόθεσμα, παράγοντα στήριξης του ευρώ και θα οδηγήσει σε πτωτική πορεία της αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τον Ken Wattret της IHS Markit η απόφαση της ΕΚΤ στέλνει και ένα πολιτικό μήνυμα.
«Η χρονική στιγμή που επέλεξε η ΕΚΤ να ανακοινώσει τη μείωση του QE είναι σημαντική, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η αλλαγή στην κυβέρνηση της Ιταλίας δεν μπορεί να «αλλάξει και το παιχνίδι» στο σύνολο της Ευρωζώνης».

Διαβάστε: Λήξη του QE το Δεκέμβριο του 2018 ανακοίνωσε η ΕΚΤ - Στα 15 δισ. μηνιαίως θα μειωθούν από τον Σεπτέμβριο οι αγορές ομολόγων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης