Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Ο εμπορικός προστατευτισμός αυξάνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και αποθαρρύνει τους επενδυτές

tags :
Villeroy (ΕΚΤ): Ο εμπορικός προστατευτισμός αυξάνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και αποθαρρύνει τους επενδυτές
Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι ο εμπορικός προστατετισμός ενισχύει την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα
Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με το ζήτημα του εμπορικού προστατευτισμού εξέφρασε σήμερα (21/6) ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, τονίζοντας ότι το φάσμα του προστατευτισμού, σε συνδιασμό με άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου και του Brexit, αυξάνουν την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, ο Villeroy, μιλώντας σε διάσκεψη της Κεντρικής Τράπεζα της Γαλλίας, υπογράμμισε ότι «ο κίνδυνος ενός κλιμακούμενου και παγκόσμιου εμπορικού πολέμου δεν είναι πλέον αδιανόητος», μετά τους δασμούς που ανακοίνωσαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι οι πιο κλασσικές οικονομικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «υποτιμούν σοβαρά» τον πιθανό αντίκτυπο των υψηλότερων δασμών.
«Ο εμπορικός προστατευτισμός αυξάνει τον κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις», υπογράμμισε ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «η απειλή του προστατευτισμού ήταν αρκετή ώστε να αναστατώσει τους επενδυτές και να έχει αρνητικό αντίκτυπο ακόμα και αν οι εμπορικοί περιορισμοί δεν πραγματοποιηθούν».
Ο ίδιος δήλωσε ότι με την αβεβαιότητα να αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να παρέχει εξισορρόπηση.
«Παρέχοντας σαφείς οδηγίες για την πορεία των επιτοκίων έχουμε καταφέρει το καλύτερο δυνατό ώστε να περιορίσουμε την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες της νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον στον ορίζοντα που μας είναι συνατό να το πράξουμε», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Villeroy.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του πληθωρισμού, τόνισε ότι «ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο σίγουροι σε ποιο σημείο του κύκλου βρισκόμαστε ακριβώς, είμαστε πιο σίγουροι ότι κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση στον πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης