Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο Πακιστάν - Τρίτη υποτίμηση του νομίσματος μέσα στο 2018 - Στα ύψη τα CDS

Πανικός στο Πακιστάν - Τρίτη υποτίμηση του νομίσματος μέσα στο 2018 - Στα ύψη τα CDS
Πανικός στο Πακιστάν - Τρίτη υποτίμηση του νομίσματος μέσα στο 2018 - Στα ύψη τα CDS
Ενώ πολλά από τα μάτια των επενδυτών είναι στραμμένα στην Αργεντινή και τα προβλήματα που την ανάγκασαννα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και τις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αναδυόμενες αγορές, το Πακιστάν έχει υποτιμήσει ήσυχα τη ρουπία τρεις φορές μέσα στο 2018, εν μέσω μείωση των συναλλαγματικών του αποθεματικών, γεγονός που προκάλεσε αρκετό άγχος στους επενδυτές και έστιελαν στα ύψη τις τιμές των πακιστανικών CDS.
Το Πακιστάν είναι πλέον «πιο επικίνδυνο» από την Ελλάδα, την Ουκρανία και την Αργεντινή ...



Το Πακιστάν ταλανίζεται από πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα όταν ο οίκος αξιολόγησης Moody's άλλαξε το outlook για το Πακιστάν σε αρνητικό από σταθερό επικαλούμενο τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Η Moody's επιβεβαίωσε τη βαθμολογία  στο B3, ωστόσο τονίζει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα αναπληρωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ δεν υπάρχουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την Moody's, η χαμηλή επάρκεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων απειλεί τη συνεχή πρόσβαση του Πακιστάν στις αγορές με λογικά επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει ενδεχομένως τους κινδύνους για άντληση ρευστότητα από την κυβέρνηση του Πακιστάν.
Σίγουρα πάντως η κυβέρνηση του Πακιαστάν μοιάζει να έχει χάσει  τον έλεγχο του τοπικού νομίσματος...



Και αποτυπώθηκε και στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη του Πακιστάν, που καταγράφει ετήσιες απωλειες 33% σε όρους δολαρίου.



Συγκεκριμένα, όλες αυτές οι πιέσεις στο Πακιστάν επιταχύνθηκαν από την αρχή του Ιανουαρίου του 2018, που συνέπεσε με την απόφαση του Πακιστάν να αποκόψει το δολάριο (μετά τις παρατηρήσεις του Trump) και να πλησιάσει στην Κίνα.
"Η Κεντρική Τράπεζα του Πακιστάν (SBP) έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το απαιτούμενο κανονιστικό πλαίσιο που διευκολύνει τη χρήση του κινεζικού γουάν στις εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές", ανέφερε η SBP σε ανακοίνωσή της, διασφαλίζοντας ότι οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και οι συναλλαγές χρηματοδότησης μπορούν να εκφραστούν στο κινεζικό νόμισμα.
Όπως είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2017, το Πακιστάν υπέγραψε την επίσημη έναρξη του μακροπρόθεσμου σχεδίου για την κατασκευή του οικονομικού διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν (CPEC).
Οο CPEC είναι ένα εμβληματικό σχέδιο της Κίνας στα πλαίσια της πρωτοβουλία "Belt and Road" - ο διάδρομος των 3.000 χιλιομέτρων, θα στοιχίσει πάνω από τα 50 δισ. δολάρια και θα εκτείνεται από το Kashgar στη δυτική Κίνα έως το λιμάνι Gwadar στο Πακιστάν στην αραβική θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης