Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η Ελλάδα πήρε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup (21/6) - Παραμείνετε overweight

tags :
JP Morgan: Η Ελλάδα πήρε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup (21/6) - Παραμείνετε overweight
Το πιθανότερο είναι να υπάρξει η έκδοση ενός δεκαετούς ελληνικού ομολόγου πιθανόν στα τέλη του τρίτου ή στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την JP Morgan
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου έφτασαν στο ανώτερο φάσμα των προσδοκιών μας, δηλώνει η JP Morgan, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις για το χρέος αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Ειδικότερα, στην τελευταία 4σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece got a good deal at the Eurogroup, stay OW" (Η Ελλάδα πήρε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup - Παραμείνετε OW), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, δηλαδή χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή.
Ενώ οι περισσότερες από τις λεπτομέρειες ευθυγραμμίζονταν σε μεγάλο βαθμό με τη δική της άποψη, η έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που χορηγήθηκε στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά γενναιόδωρη, ιδίως όταν εξετάζεται στο πλαίσιο της μακρόχρονης γερμανικής αντίστασης στο θέμα.
Κατά την άποψη της JP Morgan, μια δεκαετής παράταση των προθεσμιών λήξης και χάριτος στις υποχρεώσεις του EFSF αποτελεί ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους (ούτως ή άλλως εγγυημένα έως το 2023 από τα άλλα μέτρα), αλλά και τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, αυτά τα μέτρα ήταν το ελάχιστο που απαιτείται για να επιτρέψει στο χρέος να συγκλίνει κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της πρόβλεψης, δηλαδή το 2060, αν και κάτω από τις ακόμη φιλόδοξες ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προβλέψεις για ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για πολλές δεκαετίες.
Αυτό, σύμφωνα με την JP Morgan δείχνει την προθυμία των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια ισχυρή ανάκαμψη και επίσης να επιτρέψει μια ευνοϊκή αξιολόγηση από το ΔΝΤ, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά θετικά στην αγορά.
Στρατηγικά, η JP Morgan θεωρεί ότι οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν overweight στους 5ετείς ελληνικούς τίτλους, ακόμη και μετά από μείωση 30-40 μ.β. στις αποδόσεις την περασμένη εβδομάδα.
Η συμφωνία του Eurogroup συμβάλλει στη μείωση της αβεβαιότητας που απορρέει από πολιτικές δυσκολίες και πιέσεις χρηματοδότησης.
Άλλωστε, με την αύξηση του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας, η χώρα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για σχεδόν δύο χρόνια, επομένως δεν υπάρχει πίεση να έχει πρόσβαση στην αγορά στο εγγύς μέλλον.
Η JP Morgan αναμένει να μειωθεί η αστάθεια στην Ελλάδα, καθώς στην Ιταλία οι ανησυχίες αποκλιμακώνονται.
Το πιθανότερο είναι να υπάρξει η έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου πιθανόν στα τέλη του τρίτου ή στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Η συμμόρφωση με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τους δημοσιονομικούς στόχους είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό παράγοντα για την απόδοση της ελληνικής αγοράς μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον, η JP Morgan βλέπει περιορισμένο χώρο για αναστροφή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, καθώς χρειάζονται ακόμα κοινοβουλευτικές εγκρίσεις για τη συμφωνία του Eurogroup και τις εκταμιεύσεις του ESM.
Επίσης, η JP Morgan θεωρεί ότι το εξωτερικό περιβάλλον θα ευνοήσει τις περιφερειακές αποδόσεις της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με εκείνες της Γερμανίας, γεγονός που θα επωφελήσει και την Ελλάδα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης