Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ανοίγει ένας ακόμη πιο ελπιδοφόρος κύκλος για τα Βαλκάνια - Στηρίζουμε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Τσίπρας: Ανοίγει ένας ακόμη πιο ελπιδοφόρος κύκλος για τα Βαλκάνια - Στηρίζουμε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ
Η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός
Την άποψη ότι έχει ανοίξει ένας νέος πιο ελπιδοφόρος δρόμος για την ανάπτυξη αλλά και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της 4μερούς συνόδου με τους ηγέτες Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που άλλωστε είχε πράξει και στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Πέραν των πρωθυπουργών των τεσσάρων χωρών, υπήρξε και ξεχωριστεί συνάντηση των υπουργών Υποδομών, προκειμένου να επιτευχθεί επιτάχυνση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τόσο στις μεταφορές όσο και τον ενεργειακό κλάδο.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας για μια τριμερή διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη και την διεύρυνση που ακολούθησε, η 4η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, είναι πια ένας θεσμός για τα Βαλκάνια και την Ε.Ε.
Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος κύκλος, πιστεύω, πιο ελπιδοφόρος.
Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα διεξοδικά για την περιοχή μας».
Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι «είχαμε την Συμφωνία των Πρεσπών, που θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος και δίνει νέα προοπτική για όλη την περιοχή».
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας στον χώρο Σέγκεν, καθώς οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.
Σχετικά με τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συζητήσαμε για τα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο, όπως οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης - Ρούσε και Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ο αγωγός IGB και ο Κάθετος Διάδρομος».
Ακόμη είπε ότι συνομίλησαν για την Σύνοδο 16+1 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια και τη Σύνοδο της Διαδικασίας Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Ελλάδας.
Συζήτησαν και για την Αυστριακή Προεδρία και την μετέπειτα, Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ και τις προτεραιότητές τους.
Τα Βαλκάνια, είπε ο πρωθυπουργό πρέπει να μετατραπόυν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, τόνισε ότι για τη χώρα του είναι πολύ σημαντικό αυτό το επίπεδο συνάντησης, ενώ προσέθσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία "για το μέλλον των χωρών μας".
Είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών η διασύνδεση μέσω των έργων υποδομών.
Επιπρόσθετα η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dancila, υποστήριξε ότι η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή.
Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα είπε ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.
Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Vucic ότι έχει όλη την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας.
Την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, B. Borisov, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς.
Σημείωσε κι εκείνος με τη σειρά του την αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα υποδομής, σιδηρόδρομους και αυτοκινητόδρομους.
"Σήμερα είχαμε πολύ σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά αερίου", ανέφερε μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης