Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί - Η Ευρωζώνη σταδιακά γίνεται ισχυρότερη

Praet (ΕΚΤ): Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί - Η Ευρωζώνη σταδιακά γίνεται ισχυρότερη
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού μειώνεται σημαντικά
Τη θέση ότι η Ευρωζώνη γίνεται ισχυρότερη σταδιακά, καθώς και ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί, διατύπωσε σήμερα (5/7) ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο Praet τόνισε ότι η ενιαία νομισματική ένωση «σταδιακά γίνεται ισχυρότερη», εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του απέναντι σε περαιτέρω θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβονμένων και εκείνων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ήταν «επιτυχμένη», αναγνωρίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι η διασυνοριακή τραπεζική χρηματοδότηση «δεν πραγματοποίησε ποτέ ουσιαστική ανάκαμψη» από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μία δεκαετία.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η «σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού» προς τον στόχο του 2% αναμένεται να συνεχιστεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχει μειωθεί σημαντικά και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί».
Τα σημάδια βελτίωσης στη σταθερότητα των τιμών είναι «ολοένα και πιο εμφανή», εν μέσω σύσφιξης της αγοράς εργασίας και αύξησης στους μισθούς, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερα σε σχέση με τη δυναμική της Ευρωζώνης, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνησε ότι «η υπομονή, η σύναιση και η επιμονή παραμένουν ακόμα απαραίτητες», ενώ αναφέρθηκε και στους εξωτερικούς κινδύνους που υπάρχουν για την Ευρωζώνη, όπως είναι «ο αυξημένος εμπορικός προστατευτισμός», καθώς και «η επίμονα αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης