Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Για ποιούς λόγους δεν πρέπει να κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

JP Morgan: Για ποιούς λόγους δεν πρέπει να κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
JP Morgan: Για ποιούς λόγους δεν πρέπει να κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Oι πωλήσεις των θυγατρικών, αμερικανικών εταιριών που λειτουργούν στην Κίνα είναι σχεδόν τόσο υψηλές όσο οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αφήνοντας τις ΗΠΑ ιδιαίτερα ευάλωτες σε αντίποινα από την Κίνα εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος αναφέρει σε report του ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Michael Cembalest.
Αυτές οι εμπορικές εντάσεις είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης σχέσης Κίνας-ΗΠΑ.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν επίσης στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας:
Σε μια έρευνα του 2017 από το C100, το 50% των κινέζων πολιτών, το 33% των κινέζων επιχειρηματικών ηγετών και το 35% των κινέζων πολιτικών εμπειρογνωμόνων απάντησαν ότι ο πόλεμος με τις ΗΠΑ ήταν «πολύ πιθανός» ή «κάπως πιθανός».
Τα ποσοστά ήταν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα μεταξύ των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ στην ίδια ερώτηση.
Το «Thucydides’s Trap Project» του πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσε 16 περιπτώσεις τα τελευταία 500 χρόνια κατά τα οποία η άνοδος ενός μεγάλου έθνους οδήγησε σε αντιπαράθεση με το κυρίαρχο έθνος της εποχής.
Δώδεκα από αυτές τις αντιπαραθέσεις κατέληξαν σε πόλεμο και τέσσερις όχι.
Το project ηγείτο ο πολιτικός επιστήμονας και προεδρικός σύμβουλος Graham Allison, του οποίου το πρόσφατο βιβλίο έχει τίτλο «Προορισμένο για πόλεμο: Μπορούν ΗΠΑ και Κίνα να διαφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη»;
Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times έγραψε το 2015 ότι «εάν η αμερικανική θέση είναι ότι η Κίνα πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της, τότε ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι αναπόφευκτος στη θάλασσα της Νότιας Κίνας».
Ίσως, αλλά υπάρχει επίσης τεράστια οικονομική πίεση στην Κίνα και τις ΗΠΑ για να βρουν κοινό έδαφος.
Σε σύγκριση με τους αντιπάλους των τελευταίων 100 ετών, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ο παρακάτω πίνακας έχει σκοπό να απεικονίσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ αντιπάλων του παρελθόντος και του παρόντος.
Για να γίνει αυτό, προσθέτουμε το απόθεμα των διμερών ξένων άμεσων επενδύσεων, το ύψος του διμερούς ετήσιου εμπορίου και το ύψος των κρατικών ομολόγων που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της άλλης χώρας.
Υπάρχει σύγκριση Κίνας/ΗΠΑ του σήμερα με την Ευρώπη και την Ασία στη δεκαετία του 1930, τις ΗΠΑ/Ρωσία στη δεκαετία του 1980 και Ινδία/Πακιστάν.
Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτές οι οικονομικές σχέσεις θα ωθήσουν τελικά τις ΗΠΑ και την Κίνα προς συμβιβασμό και μακριά από μια στρατιωτική σύγκρουση ή έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο.



Σύμφωνα με την JP Morgan ο «πλήρης εμπορικός πόλεμος», αναφέρεται σε όλους τους επιβαλλόμενους δασμούς και από τις δύο πλευρές.
Το επόμενο διάγραμμα απεικονίζει το μέγεθος των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου του Trump μέχρι στιγμής.



Τα τελευταία 75 χρόνια, οι δασμοί στις εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ μειώνονται.
Η επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Trump, σηματοδοτούν την πρώτη αύξηση σε δεκαετίες, αν και μέχρι στιγμής, οι αυξήσεις είναι μικρές.
Εάν ο πρόεδρος Trump προχώρησε στην επιβολή δασμών σε πρόσθετα 100 δισ. δολάρια σε κινεζικές εισαγωγές και σε 275 δισ. δολάρια σε εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, η αλλαγή των δασμών θα αρχίσει να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις, προκαλώντας κινδύνους στο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης