Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία αναζητά χώρες που να θέλουν να φιλοξενήσουν τους 450 μετανάστες που διασώθηκαν

Reuters: Η Ιταλία αναζητά χώρες που να θέλουν να φιλοξενήσουν τους 450 μετανάστες που διασώθηκαν
Σκάφη της Frontex και της ιταλικής φορολογικής αστυνομίας περισυνέλεξαν τους μετανάστες κοντά στο ιταλικό νησί Linosa
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte προσπαθεί να βρει χώρες πρόθυμες να πάρουν μερικούς από τους 450 μετανάστες που διασώθηκαν από ένα υπερφορτωμένο με ανθρώπους πλοίο στη Μεσόγειο το Σάββατο 14/7, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σκάφη της Frontex και της ιταλικής φορολογικής αστυνομίας περισυνέλεξαν τους μετανάστες κοντά στο ιταλικό νησί Linosa και περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη Μάλτα, η οποία δέχτηκε πιέσεις από την Ιταλία για να τους φιλοξενήσει.
Ο Ιταλός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini θέλει να πάψουν τα σκάφη των ανθρωπιστικών οργανώσεων να έχουν πρόσβαση στη χώρα του, όπως και οι μετανάστες.
Οκτώ από τους μετανάστες που διασώθηκαν και είχαν προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα, ενώ ο Salvini μίλησε τηλεφωνικά με τον Conte για το πώς θα χειριστούν τους υπόλοιπους και το θέμα γενικότερα.
Επιθυμία τους είναι οι μετανάστες να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή, να επιστρέψουν πίσω στη Λιβύη σε συνεννόηση με τις αρχές της βορειοαφρικανικής χώρας.
Μία τρίτη επιλογή είναι να μείνουν οι μετανάστες στα δύο πλοία που τους διέσωσαν μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.
Ο Conte θα στείλει επιστολές στους Juncker και Tusk και ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών ζητώντας να σεβαστούν τις αρχές για τη μετανάστευση που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του Ιουνίου 2018.
Η Ιταλία δεν θέλει να επωμιστεί μόνη της ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη.
Η Μάλτα υποστηρίζει ότι είναι ευθύνη της Ιταλίας να αναλάβει τους συγκεκριμένους διασωθέντες μετανάστες.
Σε άλλα δύο παρόμοια περιστατικά στις αρχές του καλοκαιριού, όταν υπήρξε και πάλι διαμάχη Ρώμης και Βαλέτας, οι μετανάστες κατέληξαν στην Ισπανία και τη Μάλτα.
Σύμφωνα με το δίκαιο για τους πρόσφυγες, απαγορεύεται η επιστροφή τους στις χώρες από τις οποίες έφυγαν, επειδή κινδύνευαν και η Λιβύη δεν είναι μία ασφαλής χώρα, όπως αναγνωρίζουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ.
Ωστόσο, ο Salvini είχε ζητήσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα να ανακηρυχθεί η Λιβύη ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι υπουργοί της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας είχαν συμφωνήσει μαζί του.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης