Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το… μαρτύριο ενός broker σε μία αγορά απαξιωμένη και με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές

Το… μαρτύριο ενός broker σε μία αγορά απαξιωμένη και με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές
Για εντολή λίγων χιλιάδων ευρώ, χρειάζεται χρόνος για να πεισθεί ο πελάτης και περισσότερος για να εκτελεστεί η εντολή
Η απουσία επενδυτών στο ΧΑ τους τελευταίους μήνες είναι δεδομένη και έως ένα βαθμό έχει αναλυθεί αρκετά.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, πλην των «παροικούντων την Ιερουσαλήμ» είναι ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση όχι μόνο από τις χρηματιστηριακές αλλά και από τους ίδιους τους brokers.
Η άθλια εικόνα του χρηματιστηρίου, έχει οδηγήσει αρκετούς σε αλλαγή επαγγέλματος, άλλους σε πρόωρες διακοπές και όσοι έχουν μείνει δίνουν μάχη για να παραμείνουν στο χώρο.
Η πρόσφατη διολίσθηση πέριξ των 750 μονάδων έχει κάνει κάποιες μετοχές ελκυστικές σε σύγκριση με άλλες, αλλά η αλλαγή θέσης είναι μία δύσκολη υπόθεση για έναν επενδυτή.
Broker, σημείωνε στο Bankingnews, πως βλέποντας κάποιες μετοχές να έχουν γίνει ελκυστικές ξεκίνησε ένα γύρο τηλεφωνημάτων προς τους πελάτες του προκειμένου να ρευστοποιήσουν μέρος άλλων θέσεων που έχουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αγοράζοντας τη φθηνή μετοχή.
Όπως τόνιζε, δεν ήταν μία εύκολη κίνηση.
Από τη μία η απαξίωση του ΧΑ λόγω των χαμηλών τζίρων, έχει κάνει τους επενδυτές διστακτικούς και προτιμούν να κρατήσουν τις θέσεις που έχουν, περιμένοντας μπας και αλλάξει το κλίμα.
Βλέπουν ότι η αγορά παραμένει στάσιμη, χωρίς ενδιαφέρον, άρα δεν έχουν και αυτοί λόγο να συμμετάσχουν.
Όμως και τα στελέχη της αγοράς, εμφανίζονται απρόθυμα, αφού βλέπουν πως ούτε οι πελάτες ενδιαφέρονται αλλά και η αγορά δεν έχει ένα tempo που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.
Από την άλλη, οι χαμηλοί τζίροι κάνουν την αλλαγή θέσεων δύσκολη, αφού όπως τόνιζε ο broker, μετά από ένα τηλεφώνημα 15 λεπτών όπου κατάφερε να πείσει τον επενδυτή να κάνει την κίνηση, δύο ώρες μετά το πέρασμα της εντολής στο σύστημα, δεν είχε εκτελεστεί ούτε το 30% της εντολής.
Το συμπέρασμα του στελέχους της αγοράς είναι πως ουσιαστικά μιλάμε για μηδενικό κέρδος για τον ίδιο και τη χρηματιστηριακή, αφού επρόκειτο για κίνηση κωδικού retail άρα λίγων χιλιάδων ευρώ.
Πολλές χρηματιστηριακές βλέποντας την υπάρχουσα κατάσταση αναζητούν άλλους τρόπους προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα τους, όμως και αυτή η αναζήτηση δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Στρέφουν για παράδειγμα το ενδιαφέρον τους σε εταιρικούς πελάτες προσφέροντας πλήθος υπηρεσιών (εκδόσεις ομολογιακών δανείων, αναδιαρθρώσεις, κτλ), αλλά και εκεί οι πελάτες και τα έσοδα είναι περιορισμένα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης