Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αρχές Οκτωβρίου 2018 η πρώτη κάθοδος των εποπτών - δανειστών στην Αθήνα χωρίς τον D. Costello που θα αποχωρήσει

Αρχές Οκτωβρίου 2018 η πρώτη κάθοδος των εποπτών - δανειστών στην Αθήνα χωρίς τον D. Costello που θα αποχωρήσει
Αρχές Οκτώβρη του 2018 η πρώτη κάθοδος του κουαρτέτου στην Αθήνα χωρίς τον D. Costello
«Κλείδωσε» για τις αρχές Οκτωβρίου του 2018 η πρώτη κάθοδος του «κουαρτέτου» στην Αθήνα στο πλαίσιο ελέγχου της ελληνικής οικονομίας με βάση νέο καθεστώς που προβλέπει το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας.
Ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος θα συνοδευτεί και με αλλαγές στα πρόσωπα που θα επιτηρούν το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να συζητούν την αντικατάσταση του επικεφαλής της αποστολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην χώρα μας, D. Costello.
Ο τελευταίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2014 αντικαθιστώντας τον Ματία Μόρς που ανέλαβε σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN).
Ο αντικαταστάτης του  D. Costello δεν έχει ακόμη βρεθεί αλλά όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο κεντρικό κτίριο της Κομισιόν στην Βελγική πρωτεύουσα πιθανότατα θα είναι κάποιος από την ομάδα του Ιρλανδού οικονομολόγου που γνωρίζει το ελληνικό πρόγραμμα και των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν πάνω στις  οποίες θα εστιαστεί ο μεταμνημονιακός έλεγχος.
Πάντως έχει ακουστεί και το όνομα του Πορτογάλου Ζ. Ν. Martins, ο οποίος ήταν το «νούμερο 2» στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας υπό τον S. Derrus.
Όμως δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα είναι αυτός ο κεντρικός πρωταγωνιστής που για λογαριασμό της Ε.Ε. θα εποπτεύει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδιώκουν να ξεκινήσουν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ως συμβούλου.
Η πρώτη επίσκεψη θα γίνει αρχές Οκτωβρίου και η δεύτερη που θεωρείται ακόμη πιο σημαντική αφού θα κρίνει  την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
Βάσει της απόφασης του Eurogroup της 21ης-22ας Ιουνίου, θα επιστραφούν σταδιακά στη χώρα μας 4,8 δισ. ευρώ από τα εν λόγω κέρδη, με ρυθμό 600 εκατ.  ευρώ ανά εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται πιστά οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.
Η επιστροφή των παραπάνω χρημάτων και η άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, με ετήσιο κόστος περί τα 220 εκατ. ευρώ, είναι τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τελούν υπό την αίρεση ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών θα βάζουν καλό βαθμό στη χώρα μας στις εκθέσεις προόδου που θα συντάσσουν ανά τρίμηνο.
Η αξιολόγηση του Οκτωβρίου θα ανοίξει τα κρίσιμα ζητήματα της εφαρμογής ή μη των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της ενεργοποίησης ή μη των αντίμετρων και της εξέτασης των προτάσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις ύψους  800 εκατ. ευρώ το 2019.
Τα στελέχη των πιστωτών θα ελέγχουν την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μνημονιακών παρεμβάσεων που δεν ολοκληρώθηκαν κατά την τριετία του 3ου προγράμματος.
Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών κ.ά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης