Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Αναμένεται μεγάλη αλλαγή στην αγορά ομολόγων - Δεν χρειάζεται πανικός

UBS: Αναμένεται μεγάλη αλλαγή στην αγορά ομολόγων - Δεν χρειάζεται πανικός
Παρά την αλλαγή που αναμένεται στην αγορά ομολόγων, οι αναλυτές της UBS δεν προβλέπουν μαζικό sell off
Την εκτίμηση ότι οι αγορές θα μπορούσαν να μπουν σε… κατάσταση πανικού έως τα τέλη του επόμενου έτους (2019), εάν η επίπεδη καμπύλη απόδοσης ανατραπεί πλήρως, εκφράζουν αναλυτές της UBS, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται μαζικό sell off.
Η καμπύλη απόδοσης, που δείχνει το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως δείκτης για επερχόμενη ύφεση.
Όσο το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων μειώνεται και η καμπύλη γίνεται επίπεδη, τόσο η αγορά εκτιμά ότι έρχεται οικονομική αναταραχή.
Αυτό γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό όταν η απόδοση του 2ετούς ομολόγου γίνεται υψηλότερο από εκείνη του 10ετούς, ένα φαινόμενο όπου λέγεται ανατροπή της καμπύλης.
Αυτό συμβαίνει διότι δείχνει ότι η αγορά βλέπουν αυξημένο ρίσκο για επενδύσεις σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα από ό,τι μακροπρόθεσμα.
Σε μια αναπτυσσόμενη και υγιή οικονομία, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο επικίνδυνος διότι είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί τι αναμένεται να συμβεί.
«Αναμένω ότι η αμερικανική καμπύλη απόδοση θα συνεχίσει να γίνει πιο επίπεδα και θα αντιστραφεί στα τέλη του 2019.
Αν και αναμένω ότι η μεταβλητότητα όσον αφορά το ενδεχόμενο αντιστροφής θα ενισχυθεί, δεν αναμένω ότι οι επενδυτές θα θεωρήσουν το γεγονός ως ένα σημάδι επικείμενης ύφεσης» δήλωσε στο CNBC ο Erin Browne της UBS.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το επίπεδο των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, και κατά συνέπεια μια αντιστροφή θα είναι λιτότερες επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες από ό,τι στο παρελθόν» δήλωσε ο Erin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης