Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: ΗΠΑ και ΕΕ είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί - Trump: Αναμένουμε κάτι πολύ θετικό από τις συζητήσεις

Juncker: ΗΠΑ και ΕΕ είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί - Trump: Αναμένουμε κάτι πολύ θετικό από τις συζητήσεις
Την ελπίδα ότι θα πετύχει μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, καλωσορίζοντας στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(upd) Την ελπίδα ότι θα πετύχει μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, εξέφρασε σήμερα (25/7/2018) ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, καλωσορίζοντας στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, για συνομιλίες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Trump, αναμένει «κάτι πολύ θετικό για το εμπόριο» από τις συζητήσεις.
Από την πλευρά του, ο Juncker δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί και ότι πρέπει να συνεργαστούν.
«Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας και όχι να μιλάμε χωρίς να ακούμε τον άλλον», πρόσθεσε ο Juncker.
«Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση των δασμών και όχι στην αύξησή τους.
Αυτό πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αν μπορούσαμε να μην έχουμε καθόλου δασμούς, καθόλου φραγμούς, οι ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένες», δήλωσε ο Trump.
«Έχουμε πολλές χώρες όπου υπάρχουν τεράστια εμπόδια και μαζικούς δασμούς, κι έτσι πρέπει να ακολουθήσουμε.
Θα μπορούσατε να το ονομάσετε αντίποινα.
Αλλά θα προτιμούσα να πω απλώς ότι θέλουμε κάτι αμοιβαίο.
Επομένως, είτε είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε με άλλους, πρέπει να είναι αμοιβαίο τουλάχιστον», πρόσθεσε ο Trump.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Juncker πραγματοποιείται καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης βρίσκονται σε ένα από τα ιστορικά χειρότερα σημεία τους, λόγω των εμπορικών δασμών που επέβαλε ο Trump στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και των απειλών του για νέους δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ανακοινώνοντας την επίσκεψη του Juncker, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του στις 17 Ιουλίου ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν «ένα ευρύ φάσμα προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, της αντιτρομοκρατίας, της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης», με «εστίαση στη βελτίωση του διατλαντικού εμπορίου και στη δημιουργία μιας ισχυρότερης οικονομικής εταιρικής σχέσης».
Το CNBC, επικαλούμενο μια αναφορά του Dow Jones, μετέδωσε πως ο D. Trump εξασφάλισε παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.
Η ΕΕ συμφώνησε στην εισαγωγή περισσότερης σόγιας, να μειώσει τους δασµούς σε βιοµηχανικά προϊόντα και να εργαστεί περισσότερο στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Trump και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z.K. Juncker αναμένεται να προβούν σε επίσημες δηλώσεις σήμερα (25/7) μετά τη συνάντησή τους για το εμπόριο, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.
Δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews...

Aπρόβλεπτο είναι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε τεταμένο κλίμα, εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.
Μάλιστα χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση στους Ευρωπαίους.
Αν και φαίνονται «ευγενικοί», οι Ευρωπαίοι είναι «σκληροί», σχολίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, υπεραμυνόμενος της επιβολής τελωνειακών δασμών στους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
«Αυτό που μας έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίστευτο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Κάνσας Σίτι, εκτιμώντας πως οι Βρυξέλλες εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους την όλη κατάσταση.
«Οι δασμοί είναι η καλύτερη λύση», πρόσθεσε, αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πρόεδρος Juncker μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον χωρίς συγκεκριμένη πρόταση στις αποσκευές του.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέρριψε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Κομισιόν να μεταφέρει στον Donald Trump συγκεκριμένη προσφορά όσον αφορά το εμπόριο.
Όπως ανακοίνωσε, ο Jean Claude Juncker δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο με μια συγκεκριμένη προσφορά στο θέμα του εμπορίου.
«Δεν επιθυμώ να μπω σε μια συζήτηση για αποστολές και προσφορές, διότι δεν υπάρχουν προσφορές.
Πρόκειται για μια συζήτηση, για ένα διάλογο και είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε και να παραμείνουμε σε αυτό το διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου.
Ωστόσο, το περιοδικό «Politico», επικαλούμενο πηγές του ευρωπαϊκού μπλοκ, κατέγραφε σε δημοσίευμά του τις προτάσεις που θα παραθέσει ο Jean Claude Juncker στον Αμερικανό Πρόεδρο.
Όπως σημειώνεται, μία ιδέα αποτελεί η διαπραγμάτευση μιας περιορισμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα είναι επικεντρωμένη μόνο στους δασμούς στο βιομηχανικό τομέα.
Η δεύτερη ιδέα αφορά τη διαπραγμάτευση μιας πολυμερούς συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, με στόχο την μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα και στα εξαρτήματα αυτοκινήτων σε μηδενικά επίπεδα, σημείωσε ο αξιωματούχος στο περιοδικό.
Όπως υπογράμμισε, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα βασιστεί στο κατά πόσον ο Donald Trump θα δεχθεί να άρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. και να μην επιβάλει νέους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
«Η Ε.Ε. προτιμάει μια τέτοια συμφωνία με πολλές χώρες από μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, γιατί με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση και σε άλλες χώρες».

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας) σε Trump: Οι ΗΠΑ είναι μεγαλύτερες από τον Λευκό Οίκο

Οι ΗΠΑ είναι μεγαλύτερες από τον Λευκό Οίκο, αναφέρει σε μήνυμά του σήμερα στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, σε μια...πληρωμένη απάντηση μετά τα χθεσινά σχόλια του Donald Trump κατά των Ευρωπαίων. 
Όπως τόνισε, ο Trump δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό όσα μηνύματα και να στείλει.
"Για μένα, οι ΗΠΑ δεν είναι ένας αντίπαλος, αλλά μάλλον ο πιο σημαντικός μας εταίρος και σύμμαχος εκτός της ΕΕ.
Η Αμερική είναι μεγαλύτερη από τον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ δεν θα το αλλάξει ούτε αυτό", έγραψε ο Maas στο Twitter.
"Ας στέλνει όσα tweet θέλει", συμπλήρωσε.

(Πρώτη ενημέρωση, 10:20, 25 Ιουλίου 2018)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης