Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Εγκαταλείπονται οριστικά waiver και QE για την Ελλάδα - Αμετάβλητα επιτόκια τουλάχιστον έως το καλοκαίρι 2019

tags :
ΕΚΤ: Εγκαταλείπονται οριστικά waiver και QE για την Ελλάδα - Αμετάβλητα επιτόκια τουλάχιστον έως το καλοκαίρι 2019
Η απώλεια του waiver περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη καλυφθεί από την αγορά των repos στην διατραπεζική αγορά
(upd3) Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν, τονίζοντας ότι η όποια αύξηση θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι του 2019.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Εγκαταλείπονται οριστικά waiver και QE για την Ελλάδα

Σήμερα 26 Ιουλίου και τυπικά η ΕΚΤ βάζει τέλος στο σίριαλ του waiver για τις ελληνικές τράπεζες και του QE για τα ελληνικά ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν το waiver και τα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να ενταχθούν στο QE.
Η απώλεια του waiver περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη καλυφθεί από την αγορά των repos στην διατραπεζική αγορά. 
Ουσιαστικά δεν θα υπάρξει αύξηση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.
Τι είναι το waiver;
Είναι ο μηχανισμός με βάση τον οποίο τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Το waiver αφορά τις τράπεζες γιατί χρησιμοποιούνται από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Τα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται μέσω waiver είναι περίπου 3,9 δισεκ. οπότε η επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών είναι μηδενική καθώς αντιστοιχεί περίπου 1 δισεκ. σε κάθε τράπεζα.  
Η διαφορά έχει καλυφθεί μέσω repos και δεν θα χρειαστεί ούτε καν  μικρή αύξηση του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Πότε εξασφαλίζεται το waiver;
Για να διαθέτουν π.χ. οι τράπεζες waiver θα πρέπει
1)Η χώρα να διαθέτει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Τα junk bond στην κατηγορία υψηλού ρίσκου που βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επενδυτική βαθμίδα ή investment grade
2)Η χώρα να διαθέτει πρόγραμμα στήριξης όχι όμως πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας καθώς αυτό δεν θεωρείται πρόγραμμα τύπου προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα διαθέτει ούτε πρόγραμμα, ούτε επενδυτική βαθμίδα στην πιστοληπτική της ικανότητα.
Η επίδραση της κατάργησης του waiver θα είναι μηδενική στις τράπεζες.
Ότι τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν οριστικά εκτός ποσοτικής χαλάρωσης QE έχει ήδη τιμολογηθεί και περάσει σε τιμές και αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Κατ΄ ουσία δεν θα έχει καμία ουσιαστική παρενέργεια το ζήτημα αυτό.

Τερματισμό QE τον Δεκέμβριο 2018 και αύξηση επιτοκίων μετά το καλοκαίρι 2019 θα επιβεβαιώσει ο Draghi

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Mario Draghi θα επαναβεβαιώσει τον τερματισμό του QE τον Δεκέμβριο του 2018 και την αύξηση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι του 2019.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου δεν έχει αλλάξει τον σχεδιασμό της ΕΚΤ και ο Draghi είναι έτοιμος να επιβεβαιώσει ότι η Ευρωζώνη επιστρέφει σε μια σχετικά υγιή οικονομική κατάσταση.
Ωστόσο απομένουν πολλές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να αποσαφηνίσει ο Draghi, καθώς το guidance για τα επιτόκια έχει «μπερδέψει» αγορές και αναλυτές.
Πάντως όσον αφορά το timing για την αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα είναι εφικτή τον Ιούλιο του 2019 και άλλοι να αποκλείουν οποιαδήποτε κίνηση πριν το φθινόπωρο.
Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα το καλοκαίρι του 2019.
Μάλιστα, η ακριβής έκφραση ήταν «through the summer», τροφοδοτώντας τη συζήτηση για μια πιο συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οι επενδυτές εκτίμησαν ότι αυτή η φράση σημαίνει ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν έως τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Δεκέμβριο του 2019.
Αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που μίλησαν στο Reuters έδωσαν διαφορές ερμηνείες.
Για κάποιους, το guidance απέκλεισε οποιαδήποτε κίνηση πριν να τελειώσει το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει μετά τις 21 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο.
«Αυτή είναι η μόνη δυνατή ερμηνεία», ανέφερε μία από τις πηγές.
Αυτό θα σήμαινε ότι η συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου θα είναι η πρώτη ευκαιρία για μια σχετική απόφαση.
Άλλα κάποιοι άλλοι θεώρησαν αυτή τη διατύπωση της ΕΚΤ αρκετά αόριστη ώστε να παραπέμπει σε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου, αν το δικαιολογεί και η πορεία του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης