Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η MIG υπολόγιζε 80-125 εκατ και δεν το πέτυχε και ο επερχόμενος συμβιβασμός

Η MIG υπολόγιζε 80-125 εκατ και δεν το πέτυχε και ο επερχόμενος συμβιβασμός
Με τις εταιρίες του ομίλου MIG να συνδέονται με την πραγματική οικονομία θα ήταν μέγα λάθος η MIG να μην ενισχυθεί τώρα που η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.
Η Marfin Investment Group και ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος είχε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.
Η απόφαση να μην εγκρίνει αποζημίωση και ούτε να δεχθεί την βασική επιχειρηματολογία της MIG εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Η MIG υπολόγιζε ότι θα κερδίσει από 80 έως 125 εκατ ενώ στην αρχή της διαδικασίας ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει έως 500 εκατ.
Να σημειωθεί ότι όταν προσέφυγαν οι μέτοχοι της MIG στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητούσαν περίπου 1,05 δισεκ. μαζί με τους τόκους.
Η απόφαση που επιδόθηκε στις 26 Ιουλίου του διαιτητικού δικαστηρίου ούτε αποζημίωση ενέκρινε, ούτε αποδέχθηκε στις 356 σελίδες το σκεπτικό των επιχειρημάτων των μετόχων της MIG.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης μπορεί εν απουσία του Βγενόπουλου να επικοινωνεί στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ότι η κυπριακή δημοκρατία νίκησε…αλλά θα θυμάται τι συνέβη όταν παρέστη ο Βγενόπουλος και ο εκπρόσωπος της Κύπρου δηλαδή ο Κληρίδης… στο διαιτητικό δικαστήριο.
Οι δικαστές ήταν σφόδρα ενοχλημένοι με την στάση του εκπροσώπου των Κυπρίων αφενός γιατί ήταν απροετοίμαστος, αφετέρου γιατί δήλωνε για όλα τα βασικά θέματα αναρμόδιος.
Γεννώνται πολλά ερωτηματικά γιατί έχασε η MIG στο διαιτητικό δικαστήριο και θα πληρώσει και 5 εκατ τα δικαστικά έξοδα.
Να σημειωθεί ότι η MIG είχε δαπανήσει σχεδόν 18,5 εκατ για την υπόθεση του διαιτητικού δικαστηρίου στο γνωστότερο δικηγορικό γραφείο της Βρετανίας.
Γιατί δεν αποδέχθηκε το σκεπτικό της MIG το διαιτητικό δικαστήριο;
Ήταν μόνο το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να διεκδικεί κεφάλαια από ένα κράτος και να δεσμεύει περιουσιακά τους στοιχεία ή αποτελεί η απόφαση ένα συμβιβασμό;
Να σημειωθεί ότι η MIG και 18 επενδυτές είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο κατά της Κύπρου αλλά και το κράτος της Κύπρου είχε προσφύγει κατά της MIG διεκδικώντας 3,5 δισεκ. από το ελληνικό δημόσιο και την εταιρία.
Εάν υπάρχει κάποιας μορφής συμβιβασμός τότε η MIG έχασε στο διαιτητικό δικαστήριο και η Κύπρος θα αποσύρει τις διεκδικήσεις της για τα ομόλογα και τις λοιπές διεκδικήσεις.
Η πιθανότητα να έχει επέλθει ένας συμβιβασμός φαίνεται να επιβεβαιώνεται διακριτικά και από εισαγγελικές πηγές στην Κύπρο.
Εάν όμως η κυπριακή δικαιοσύνη επιμείνει στις προσφυγές κατά της MIG τότε οι αποφάσεις θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς θα μπορούσαν να πλήξουν οικονομικά την MIG.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ότι έχει επέλθει ένας συμβιβασμός ο οποίος θα φανεί στην πορεία…
Εάν αυτό δεν ισχύει θα υπάρξουν άλλες σοβαρές εμπλοκές που όμως δεν αποτελούν βασικό σενάριο.
Η περίπτωση του Hilton στην Κύπρο αυτό κατέδειξε.

Ποιο είναι το μέλλον της MIG;

Η MIG μετά την πώληση του Υγεία έχει κερδίσει χρόνο.
Μπορεί να υπάρχουν κάποιες δικαστικές έρευνες από αρμόδιους εισαγγελείς αλλά η ουσία είναι ότι η MIG άπαξ και δεν υπάρχει κάποιος στρατηγικός επενδυτής έπρεπε να πουλήσει ένα περιουσιακό στοιχείο ώστε να κερδίσει χρόνο.
Ο Θανάσης Πανανικολάου δεν έκανε κάτι εις βάρος των συμφερόντων της MIG έπρεπε να ικανοποιήσει την Πειραιώς που πιέζεται να κλείσει τις μεγάλες δανειακές εκκρεμότητες...
 Παρ΄ όλα αυτά η MIG χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο όπου θα διασφαλιστεί ο ρόλος της εταιρίας συμμετοχών αλλά και των θυγατρικών που έχουν απομείνει.
Η MIG έχει δύο δρόμους, είτε να βρει μια στρατηγική λύση, σενάριο που αναζητούσε και ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος, είτε να διαμελιστεί και ουσιαστικά έως το τέλος του 2019 να μην υπάρχει εταιρία συμμετοχών.
Με τις εταιρίες του ομίλου MIG να συνδέονται με την πραγματική οικονομία θα ήταν μέγα λάθος η MIG να μην ενισχυθεί τώρα που η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.
Ο ρόλος της MIG και των εταιριών της πρέπει να διασφαλιστεί.
Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τις θυγατρικές αλλά η MIG δεν πρέπει να πουλήσει αλλά να βγει λύση κυρίως απέναντι στην Πειραιώς.
Το μέλλον δεν είναι καθαρό αλλά δεν είναι και αβέβαιο.
Ο όμιλος MIG χρειάζεται στην ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης