Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Το QE μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία

tags :
JPMorgan: Το QE μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
JPMorgan: Τα προγράμματα QE μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
H JP Morgan παραδέχεται ότι τα πργράμματα QE μπορεί πράγματι να έχουν κάποιες καταστροφικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.
Τι ώθησε σε αυτή τη συναρπαστική στιγμή της νομισματικής ενδοσκόπησης;
Σύμφωνα με τον κ. Nick Panigirtzoglou της JP Morgan, ήταν η έκθεση BoJ (Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας) στην οποία εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές παρενέργειες των τρεχουσών πολιτικών των προγραμμάτων QE (ειδικά διατηρώντας την απόδοση των 10 ετών σταθερή γύρω στο 0%) και η οποία κατέδειξε για μία ακόμη φορά το πόσο η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών μπορεί να καθορίσει την καμπύλη αποδόσεων.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι πιθανές «καταστροφικές» παρενέργειες από τις ασυνήθιστες πολιτικές του BoJ και άλλων κεντρικών τραπεζών;

Ακολουθεί ένας κατάλογος των βασικών αρνητικών συνεπειών που προκύπτουν από το QE, από την JPMorgan:

1. Δημιουργία φούσκα στις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων

Ακόμη και όταν το QE έχει πιθανώς ασκήσει πτωτική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων, η σημαντική αύξηση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών καθιστά δυνητικά δυσκολότερη την έξοδό του από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξάνει τον κίνδυνο ενός πολιτικού σφάλματος.
Δημιουργεί φούσκες στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων μειώνοντας τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα, ώστε η ενδεχόμενη επιστροφή στην ομαλότητα να συνοδεύεται από απότομες πτώσεις τιμών.
Επομένως, οι αντιλήψεις για τις φούσκες περιουσιακών στοιχείων μπορούν να αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα.
Με τη σειρά της, η υψηλότερη αβεβαιότητα μπορεί να εμποδίσει τους οικονομικούς παράγοντες όπως οι επιχειρήσεις να δαπανήσουν, δηλαδή η κατάρρευση των κεφαλαιουχικών δαπανών (CapEx) που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς οι  εταιρείες χρησιμοποίησε φθηνό χρέος για να αγοράσουν το δικό τους, καθιστώντας τις διοικήσεις των εταιριών πιο πλούσιες.

2. Δημιουργεί εταιρείες ζόμπι και συντρίβει την παραγωγικότητα

Τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων είναι μια επιδιωκόμενη συνέπεια του QE αλλά όχι χωρίς στρεβλώσεις.
Επιτρέποντας να επιβιώσουν μη παραγωγικές και αναποτελεσματικές εταιρείες, με το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το QE θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τη δημιουργική "καταστροφή¨ ετιαιριών που σημειώνεται κατά τη διάρκεια ενός κανονικού οικονομικού κύκλου.
Κατ 'αρχήν, το  QE θα μπορούσε έτσι να καταστήσει τις οικονομίες λιγότερο αποδοτικές ή παραγωγικές με την πάροδο του χρόνου.
Η συζήτηση για τις λεγόμενες εταιρείες «ζόμπι» ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ιαπωνία, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού του κύκλου εργασιών.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ποσοστό εκκίνησης και τερματισμού των επιχειρήσεων στην Ιαπωνία είναι περίπου 5%, περίπου το ένα τρίτο αυτού σε άλλες προηγμένες οικονομίες, με αρκετούς αναλυτές να κατηγορούν τις εξαιρετικά ευνοϊκές πολιτικές του BoJ για αυτό το πρόβλημα.

3. Τα χαμηλά επιτόκια «συντρίβουν» τους αποταμιευτές, κάνουν τους πλούσιους, πλουσιότερους

Μία από τις πιο ορατές επιπτώσεις του QE ήταν η μείωση των προεξοφλητικών επιτοκίων, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε πλούτο μέσω της υποστήριξης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτά τα οφέλη του πλούτου δεν κατανέμονται ομοιόμορφα και ότι τα χαμηλά προεξοφλητικά επιτόκια σημαίνουν ότι οι αποταμιευτές υποφέρουν από τη διάβρωση του εισοδήματός τους.

4. Επιδεινώνει τους πολέμους συναλλάγματος
 
Το QE θα μπορούσε να επιδεινώσει τους λεγόμενους «πολέμους νομισμάτων».
Η αξία του γεν Ιαπωνίας κατέρρευσε αφού ξεκίνησαν τα «Abenomics» το Νοέμβριο του 2012 και έμεινε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα από τότε που βοήθησε η εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική της BoJ.
Αυτό φαίνεται στο Σχήμα 5 από τον πραγματικό σταθμισμένο δείκτη του γεν Ιαπωνίας.
Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της Ιαπωνίας σε αναδυόμενες αγορές και ανεπτυγμένες αγορές αισθάνονται την πίεση από αυτή την υποτίμηση, αν και δεν είναι σαφές ότι η υποτίμηση σημαίνει αναγκαστικά ότι το γεν είναι υποτιμημένο.




5. Η πολιτική μηδενικών επιτοκίων πλήττει την οικονομία και εμποδίζει την προσφορά πιστώσεων

Πέραν ενός ορισμένου ορίου, τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, όπως χαμηλότερη κερδοφορία των τραπεζών, υψηλότερα επιτόκια τραπεζικών δανείων, μειωμένη δημιουργία πιστώσεων στην πραγματική οικονομία, μειωμένη λειτουργία των χρηματαγορών και μειωμένη ρευστότητα στις αγορές ομολόγων.
Και υπάρχει ένας καλός λόγος να πιστεύουμε ότι το κατώφλι κάτω από το οποίο τα αρνητικά επιτόκια αρχίζουν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες είναι υψηλότερο στην Ιαπωνία απ ό,τι στην Ευρώπη, κυρίως λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων επιτοκίων στις οποίες λειτουργούν οι ιαπωνικές τράπεζες ...
Οι βαθιά αρνητικοί δείκτες πολιτικής στα καθαρά έσοδα από τόκους δανικών και ελβετικών τραπεζών (Σχήμα 6).
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ως ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν το 2015 τόσο για τις τράπεζες της Δανίας όσο και για τις ελβετικές τράπεζες μετά την εισαγωγή πολύ αρνητικών επιτοκίων στις χώρες αυτές τον Ιανουάριο του 2015.



6. Η αγορά Repo θα ξεμείνει από εγγυήσεις (collaterals)  

Δεν είναι μόνο οι εμπορικές τράπεζες που πλήττονται από το QE.
Η μειωμένη ρευστότητα στις αγορές χρήματος και repos είναι μια άλλη παρενέργεια.
Οι ανεπάρκειες στεγαστικών δανείων στην Αμερική εμπόδισαν τις αγορές repo των ΗΠΑ.
Η BoJ  και η ΕΚΤ προκάλεσαν παρόμοιες ζημίες στις αγορές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, καθώς οι κρατικές εγγυήσεις αποσύρθηκαν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό.
Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η ζημία στον κύκλο εργασιών και στη ρευστότητα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη με την QE της BoJ και της ΕΚΤ σε σχέση με την QE της Fed, επειδή η BoJ και η ΕΚΤ προχώρησαν ακόμη περισσότερο από τη Fed μειώνοντας το επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος.

7. Καταστρέφει τα συνταξιοδοτικά ταμεία αυξάνοντας τα ελλείμματα χρηματοδότησης

 Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αυξάνουν τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτή η πίεση να απομακρυνθούν από μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού  εισοδήματος είναι ακόμη πιο έντονη σε χώρες όπως η Ιαπωνία όπου οι δημογραφικές πιέσεις είναι πιο έντονες.
Οι δείκτες εξάρτησης ηλικιωμένων, δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω ως ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών, αυξάνονται σταθερά, με την Ιαπωνία να γερνάει ταχύτερα από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη (Σχήμα 1).
Γενικά, η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι οι χορηγήσεις είναι πιθανό να μετατοπιστούν σε σχετικά ασφαλέστερα μέσα, καθώς η δυνατότητα αντοχής σε μεγαλύτερες μειώσεις κεφαλαίου μειώνεται καθώς τα άτομα γερνούν.



Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην Ιαπωνία είναι ότι, σε αντίθεση με το Κρατικό Fund της Ιαπωνίας, το οποίο μετατοπίστηκε προς την αγορά μετοχών πιθανότατα υπό πολιτική πίεση, τα ιδιωτικά ιαπωνικά συνταξιοδοτικά ταμεία έκαναν το αντίθετο μετατοπίζοντας τις αγορές τους ακόμη περισσότερο προς τα ομόλογα (Σχήμα 3).



8. Το QE αναγκάζει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερα

Η απόδοση προς το χειρότερο στο δείκτη ομολόγων του Bloomberg Global Agg Yen είναι σήμερα κοντά στο 0,15%, περίπου το ένα έκτο του μέσου όρου της επέκτασης που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Εκτός από την επίδραση της απομόχλευσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση της κυριαρχίας στην ευρωζώνη, το QE διαδραμάτισε ρόλο στην αποδυνάμωση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.
Συγκεκριμένα, τα προγράμματα QE της  BoJ και της ΕΚΤ, τα οποία εμφάνισαν καθαρή έκδοση κρατικών ομολόγων έξω από τον ισολογισμό του δημόσιου τομέα, έγιναν αρνητικά, όχι μόνο στις εγχώριες οικονομίες τους αλλά για το G4 στο σύνολο (Σχήμα 4).



Αυτές οι χαμηλές αποδόσεις με τη σειρά τους συμπιέζουν το εισόδημα που λαμβάνουν οι επενδυτές από τα ομόλογα, προκαλώντας τους να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερα, κατά τη διαδικασία κάνοντας μια ψευδαίσθηση του βασικού "ευρέως αποδεκτού" οικονομολογικού αξιώματος πίσω από την QE.

9. Η άνοδος του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών τριβών

Ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος που δημιουργείται από το QE είναι το δυναμικό για δημιουργία πολιτικών τριβών, οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν στο μέλλον ειδικά όταν το QE μετατραπεί σε carry trade για τις Κεντρικές τράπεζες, δηλαδή όταν οι τόκοι από τα πλεονάζοντα αποθεματικά αρχίσει να ξεπερνά τη απόδοση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
εκμεταλλεύσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης