Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι «6 +1» ημερομηνίες - φωτιά μετά το μνημόνιο που θα πλήξουν συνταξιούχους, φορολογούμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι «6 +1» ημερομηνίες - φωτιά μετά το μνημόνιο που θα πλήξουν συνταξιούχους, φορολογούμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι εκπλήξεις θα ξεκινήσουν με το νέο ΕΝΦΙΑ φέτος τον Σεπτέμβριο, σειρά θα πάρουν οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 μαζί με τις αυξήσεις που θα γίνουν στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά
Δυσάρεστες εκπλήξεις για συνταξιούχους, φορολογούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων  περιλαμβάνει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα την 21η του Αυγούστου.
Οι εκπλήξεις θα ξεκινήσουν με το νέο ΕΝΦΙΑ φέτος τον Σεπτέμβριο, σειρά θα πάρουν οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 μαζί με τις αυξήσεις που θα γίνουν στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά που παρέμεναν σε ειδικό καθεστώς και τις ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης.
Τη σκυτάλη θα πάρουν οι νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το καλοκαίρι του ίδιου έτους ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 έρχεται το μεγάλο μαχαίρι στο αφορολόγητο ποσό.
Οι «επισκέψεις» στην εφορία θα κλείσουν το 2020 με την τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και τα νέα τσουχτερά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Οι ημερομηνίες - «φωτιά» του νέου μεταμνημονιακού προγράμματος είναι :

Σεπτέμβριος 2018: Ξεκινά η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Φουσκωμένος ο λογαριασμός του φόρου για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ιανουάριος 2019: -Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά 18%. Το σοκ για 700.000 υπόχρεους θα είναι μεγάλο αφού θα μετά τις νέες περικοπές το ποσό της σύνταξης που θα χάσουν θα κυμαίνεται από 120 έως και 350 ευρώ
- Αύξηση ΦΠΑ στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο) που είχε διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς του φόρου. 
Συγκεκριμένα οι συντελεστές ΦΠΑ, στα εν λόγω νησιά, αυξάνονται από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%, καθώς έως το τέλος Ιουνίου 2018 πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις από 17%- 30% στους συντελεστές υπολογισμού του ΦΠΑ.
Ειδικότερα θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά εφημερίδες. Από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα γαλακτοκομικά λαχανικά βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, άμυλα προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικά νερά, λιπάσματα, ΔΕΗ ξενοδοχεία.
Από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, λεωφορεία καύσιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, εστίαση και catering.

- Εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών για όλους τους φόρους και τα τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα. Ακριβότερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές), ο ΦΠΑ ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κ.α. στις περιοχές που αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης.

Ιούνιος 2019: Δεύτερη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης των ακινήτων. Αναμένονται αυξήσεις στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες στις οποίες οι αντικειμενικές διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 500 -700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι νέες τιμές θα προκαλέσουν ξανά ντόμινο αλλαγών σε όλους τους φόρους των ακινήτων.

Σεπτέμβριος  2019:  Νέος ΕΝΦΙΑ. Θα υπολογιστεί με βάση τις τιμές ζώνης που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή. Στον συμπληρωματικό φόρο προβλέπεται να ενταχθούν και τα αγροτεμάχια.

Ιανουάριος  2020:  Μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Από τις 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για έναν φορολογούμενο χωρίς παιδιά θα προσγειωθεί απότομα στα 5.682 ευρώ.
Το κούρεμα στο αφορολόγητο όριο θα φέρει έξτρα φόρους έως 650 ευρώ σε νοικοκυριά με πενιχρά  εισοδήματα, χαμηλόμισθους και χαμησυνταξιούχους που προσπαθούν να επιβιώσουν με 500 – 600 ευρώ το μήνα.
Ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα δηλαδή η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20% από 22% που είναι σήμερα και εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και η νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ο έξτρα φόρος για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 8.000 – 10.000 ευρώ κυμαίνεται από 350 έως 470 ευρώ. Υπολογίζεται ότι με την μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματά τους.

Ιούνιος 2020:  Τρίτη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις εμπορικές τιμές. Για άλλη μια φορά ανατρέπονται όλοι οι φόροι και τα τέλη των ακινήτων.

Σεπτέμβριος 2020: Νέος ΕΝΦΙΑ. Θα υπολογιστεί με βάση τις τιμές ζώνης που θα προκύψουν από την τρίτη αναπροσαρμογή.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης