Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τρεις μήνες απαξίωσης με συσσώρευση και χαμηλό τζίρο στο ΧΑ – Πως έχουν κινηθεί οι μετοχές

Τρεις μήνες απαξίωσης με συσσώρευση και χαμηλό τζίρο στο ΧΑ – Πως έχουν κινηθεί οι μετοχές
Δεν αποκλείουν πτωτική λύση του σχηματισμού τεχνικοί αναλυτές αφού βλέπουν ότι οι αγοραστές δεν μπορούν να οδηγήσουν την αγορά πάνω από τις 770 μονάδες
Μέσα σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών και με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές συσσωρεύει το ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η συσσώρευση σε λίγες συνεδριάσεις θα συμπληρώνει τρεις μήνες επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα αδιαφορίας και απαξίωσης που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και αποτυπώνεται στον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό επενδυτών που συμμετέχουν καθημερινά στις συνεδριάσεις.
Ίδια εικόνα με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη καταγράφει και η πλειονότητα των μετοχών με ελάχιστες θετικές ή αρνητικές εξαιρέσεις.
Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ στις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας και τις ανησυχίες που δημιουργεί η κίνηση αυτή για τις τράπεζες της Τουρκίας.
Ο γενικός δείκτης από 29 Μαΐου που έγραψε χαμηλό στις 735 κινείται μέσα σε ένα εύρος διακύμανσης με τη μέγιστη τιμή να είναι στις 790 μονάδες και την ελάχιστη στις 735 μονάδες, αλλά το εύρος αυτό βαίνει μειούμενο δημιουργώντας αυτό που στην τεχνική ανάλυση ονομάζουν «σφήνα».
Ο σχηματισμός σύμφωνα με κάποια στελέχη της αγορές πιθανότατα να λήξει καθοδικά αφού οι αγοραστές δεν μπορούν εδώ και εβδομάδες να οδηγήσουν το ΧΑ πάνω από τις 770 μονάδες.
Τα περισσότερα βαριά χαρτιά έχουν ανάλογη πορεία με συγκρατημένες απώλειες ή περιορισμένη άνοδο.
Άνοδο 19% έχει καταγράψει στο συγκεκριμένο διάστημα η Τέρνα Ενεργειακή.
Καλή άνοδο 17% έχει καταγράψει η Ελλάκτωρ λόγω των αγορών από τους αδελφούς Καλλιτσάντση.
Η άνοδος θα ήταν μεγαλύτερη αν η μετοχή μετά τη γενική συνέλευση δεν έριχνε ρυθμούς.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει άνοδο 14%, ο ΟΤΕ 11,5%, ο ΟΛΠ 7,5%, η Motor Oil 6,6%, Lamda 6%, η Eurobank5% και ο ΟΠΑΠ 3,3%.
Από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων ξεχωρίζει η Ικτίνος με άνοδο 55%, η Τζιρακιάν με 51%, η Newsphone με 38%, η ΕΚΤΕΡ με 22%, η Βογιατζόγλου με 19% και η Κρι-Κρι έχει ενισχυθεί κατά 12%.
Πτωτικά έχει κινηθεί η Τράπεζα Αττικής κατά 17%, η ΔΕΗ κατά 9% και ο ΟΛΘ κατά 7%.
Από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων η Forthnet χάνει 48%, η Σελόντα 41%, η Νηρεύς 29%, η J&P Άβαξ λόγω απόφασης για αύξηση κεφαλαίου κατά 22%, η Κρέτα Φαρμς κατά 13%, η Ελινόιλ κατά 13%, η Ιντρακόμ 11% και η Mermeren με 10%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης