Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: «Σύννεφα» για τον Modi στην Ινδία εάν επιμείνει η «βουτιά» της ρουπίας

Reuters: «Σύννεφα» για τον Modi στην Ινδία εάν επιμείνει η «βουτιά» της ρουπίας
Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο Modi δεν αντιμετωπίζει ακόμη μια σοβαρή πρόκληση, αλλά πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να επαναλάβει τη μεγάλη νίκη που είχε σημειώσει στις εκλογές του 2014
Ανησυχίες έχει πυροδοτήσει στην κοινωνία της Ινδίας η «βουτιά» της ρουπίας σε ιστορικά χαμηλά, με πολλούς να εκτιμούν ότι εάν η αποδυνάμωση του νομίσματος επιμείνει, το μέλλον του πρωθυπουργού Narendra Modi τίθεται εν αμφιβόλω, εν όψει και των εθνικών εκλογών της χώρας.
Όπως αναφέρει ανάλυση του «Reuters», η Ινδία αποτελεί σημαντικό αγοραστή διαφόρων προϊόντων, από αργό πετρέλαιο και ηλεκτρονικά είδη μέχρι χρυσό και το βρώσιμα έλαια και ο λογαριασμός εισαγωγών της αναμένεται να υπερβεί τα 600 δισ, δολ. για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2019, από 565 δισ, δολ. το προηγούμενο έτος.
Η πτώση της ρουπίας κατά 9,3% μέχρι στιγμής το 2018 έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τοπικών τιμών των εμπορευμάτων με εισαγόμενα στοιχεία.
Ο Ιούλιος ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο ο πληθωρισμός της Ινδίας ήταν υψηλότερος από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%.
Το νόμισμα υποχώρησε σήμερα (16/8/2018) στο νέο ιστορικό χαμηλό των 70,40 ρουπιών/ δολάριο.
Το κόμμα του Modi, Bharatiya Janata (BJP), θεωρεί την αστική μεσαία τάξη ως την κατηγορία που επηρεάζεται περισσότερο από την υποτίμηση της ρουπίας.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί τις κυβερνητικές πολιτικές για την πτώση της ρουπίας, την οποία χαρακτήρισε ως ένδειξη αδυναμίας της οικονομίας.
Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο Modi δεν αντιμετωπίζει ακόμη μια σοβαρή πρόκληση, αλλά πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να επαναλάβει τη μεγάλη νίκη που είχε σημειώσει στις εκλογές του 2014.
Πάντως, η πτώση της ρουπίας ωφελεί τις εξαγωγικές εταιρείες της χώρες, όπως εταιρείες λογισμικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης