Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Χωρίς συμβιβασμό με τις ΗΠΑ η τουρκική κρίση θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα

El-Erian: Χωρίς συμβιβασμό με τις ΗΠΑ η τουρκική κρίση θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα
Το παράδειγμα της ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία, σύμφωνα με τον El-Erian και να αναζητήσει έναν τακτικό συμβιβασμό με τις ΗΠΑ
Ως αποτυχημένη χαρακτηρίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να μην εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα και να θεωρήσει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της τους κανόνες που ισχύουν για τις κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές, ο Mohamed El-Erian, σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Όπως τονίζει η Τουρκία είτε τυχαία είτε γιατί επιδιώκει προσπαθεί να ξαναγράψει τους κανόνες διαχείρισης κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές.
Αντί να επιλέγει αύξηση των επιτοκίων και μια εξωτερική χρηματοδότηση αλλά και κάποιες αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα συνδυασμό λιγότερο άμεσων και βραχυπρόθεσμων μέτρων - και αυτό σε μια εποχή που η Τουρκία βρίσκεται εν τω μέσω έντονης διαμάχης με τις ΗΠΑ.
Ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτά διαδραματίζονται είναι σημαντικός όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα.
Οι αρχικές φάσεις της κρίσης της Τουρκίας ήταν μια επανάληψη των προηγούμενων νομισματικών κρίσεων αναδυόμενων αγορών.
Μία σειρά από εγχώριες και εξωτερικές πράξεις- μια υπερβολικά αναπτυγμένη στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στην πίστωση, ανησυχίες σχετικά με την αυτονομία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και ένα λιγότερο φιλόξενο περιβάλλον παγκόσμιας ρευστότητας, εξαιτίας εν μέρει της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ - αποσταθεροποίησε την αγορά συναλλάγματος.
Μια πολιτική κόντρα με τις ΗΠΑ επιτάχυνε την πορεία της τουρκικής λίρας τροφοδοτώντας μια δυναμική που ενισχύει.
Όλα αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο μιας πιο αβέβαιης φάσης για την παγκόσμια οικονομία, η οποία, με εξαίρεση αυτήν των ΗΠΑ, βρίσκεται σε επιβράδυνση της ανάπτυξής της.
Σύμφωνα με το παραδοσιακό σενάριο της κρίσης αναδυόμενων αγορών, η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας εξαπλώθηκε και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Όπως συμβαίνει συνήθως, το πρώτο κύμα μετάδοσης ήταν τεχνικής φύσης, κυρίως λόγω γενικευμένων εκροών από τις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων της Τουρκίας.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η πτώση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία ότι θα οδηγήσει σε πιο αποδιοργανωτικά οικονομικά και οικονομικά αποτελέσματα.
Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες σε διάφορες αναδυόμενες οικονομίες - τόσο διαφορετικές όσο η Αργεντινή, το Χονγκ Κονγκ και η Ινδονησία - αισθάνθηκαν υποχρεωμένες να λάβουν αντίμετρα.
Αυτό που ακολούθησε είναι αυτό που κάνει αυτό το επεισόδιο κρίσης αναδυόμενων αγορών διαφορετικό, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Αντί να ακολουθήσουν την προσέγγιση που έλαβαν πολλές άλλες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής νωρίτερα αυτό το έτος - με την αύξηση των επιτοκίων και την αναζήτηση κάποιας μορφής υποστήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τουρκία δεν το έπραξε, εξαιτίας των αποφάσεων του Recep Tayyip Erdoğan.
Αντιμετωπίζοντας μια επιταχυνόμενη πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η οποία σε ένα στάδιο σχεδόν εκμηδένισε  την αξία της λίρας, η Τουρκία έλαβε διάφορα μέτρα που προσπαθούν να προσομοιώσουν - έστω και μερικώς - την παραδοσιακή προσέγγιση που ακολουθούσαν οι αναδυόμενες οικονομίες στο παρελθόν.
Στο εσωτερικό της χώρας, εφαρμόστηκαν αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και, παράλληλα, υπήρξε προσφορά ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες.
Παράλληλα οι ξένοι επενδυτές ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία ρευστοποίησης λιρών, καθώς η Τουρκία είχε ως βασικό τη στόχο όσους είχαν short θέσεις σε λίρα αλλά και Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Επιπρόσθετα η κυβέρνηση της χώρας υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τις πιστωτικές και δημοσιονομικές υπερβολές, αποκλείοντας την εφαρμογή του μέτρου ελέγχου κεφαλαίων (capital controls).
Έλαβε, πάντως, βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων από το Κατάρ που θα κατευθυνθούν σε άμεσες επενδύσεις.
Και, εν μέσω όλων αυτών, η κυβέρνηση βρήκε επίσης χρόνο για να αντιδράσει εναντίον του Trump, εφαρμόζοντας και αυτή την πολιτική της αύξησης δασμών στις εισαγωγές συγκεκριμένων αμερικανικών προϊόντων.
Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι κινήσεις θα είναι αρκετές και θα λειτουργήσουν ως ένας διακόπτης που θα σταματήσει την πτώση της λίρας και τα προβλήματα στο τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εδώ καταφθάνει το πιο δύσκολο ερώτημα για την τουρκική κυβέρνηση: Μπορεί να επιφέρει ανάκαμψη χωρίς να αρθεί η δέσμευσή της να μην αυξήσει τα επιτόκια ή να προσεγγίσει το ΔΝΤ; Είναι πιθανό, αλλά όχι εύκολο.
Ελλείψει πρόσθετων μέτρων, είναι απίθανο να εφαρμοστεί μία κρίσιμη μάζα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
. Παρόλο που οι προσαρμογές της εσωτερικής πολιτικής παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για το νόμισμα, μπορεί να μην είναι ούτε πλήρεις ούτε επαρκείς για να επιστρέψουν η Τουρκία σε έναν ελπιδοφόρο δρόμο για οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και οικονομική σταθερότητα.
Από την εξωτερική πλευρά, η χρηματοδότηση από το Κατάρ, αν υποτεθεί ότι υλοποιείται πλήρως και έγκαιρα, φαίνεται μικρή σε σχέση με τις ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας.
Όπως και σε άλλες χώρες, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρις ότου η Τουρκία καταλήξει στην ίδια συνειδητοποίηση με άλλους για να αντιμετωπίσει την πιο προστατευτική στάση που υιοθέτησε η Αμερική.
Η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή της ΕΕ: αναζήτηση τρόπων διακοπής της σύγκρουσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης