Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία στο Μεξικό για συμφωνία με τις ΗΠΑ στα εκκρεμή ζητήματα της NAFTA

Αισιοδοξία στο Μεξικό για συμφωνία με τις ΗΠΑ στα εκκρεμή ζητήματα της NAFTA
Τα περισσότερα από τα θέματα μεταξύ ημών και των ΗΠΑ «προχωρούν καλά», εκτιμούν στο Μεξικό
Την ελπίδα, πως το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2018 θα επιλυθούν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα με τις ΗΠΑ γύρω από την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών Βορείου Αμερικής (NAFTA), εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Ildenfonso Guajardo.
«Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτά τα ζητήματα το αργότερο έως τα μέσα της εβδομάδας», δήλωσε ο Guajardo έξω από το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο Καναδάς θα μπορούσε στη συνέχεια να επανέλθει στις συνομιλίες για την επικαιροποίηση του εμπορικού συμφώνου
Τα περισσότερα από τα θέματα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ «προχωρούν καλά», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ορισμένοι τομείς που σχετίζονται με τους κανόνες προέλευσης παραμένουν ανεπίλυτοι, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των αλλαγών στους νέους κανόνες, ενώ η λεγόμενη «ρήτρα λήξης» που θα μπορούσε να «σκοτώσει» τη NAFTA μετά από πέντε χρόνια δεν έχει συζητηθεί ακόμη, δήλωσε ο Guajardo.
Ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Robert Lighthizer εξέφρασε την ελπίδα για μια σημαντική πρόοδο τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σε κάθε ευκαιρία δηλώνει, πως δεν υπάρχει σπουδή για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.  
Ο Trump υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη συμφωνία ευθύνεται για τη μεταφορά εργοστασίων και θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ στο Μεξικό αλλά οι υποστηρικτές της NAFTA διατείνονται, πως έχει διατηρήσει την περιοχή ανταγωνιστική.
Οι υπουργοί του Μεξικού και των ΗΠΑ θα συναντηθούν ξανά την Τρίτη (21/8), δήλωσε ο Guajardo.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης