Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια είναι συμβολική - Λίγοι λόγοι για πανηγυρισμούς

CNBC: Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια είναι συμβολική - Λίγοι λόγοι για πανηγυρισμούς
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια των αγορών για σχεδόν δύο χρόνια
Μπορεί η σημερινή μέρα (20/8/2018) να είναι ιστορική για την Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για πανηγυρισμούς, καθώς πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
«Σήμερα γιορτάζουμε το τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού» δήλωσε στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, και πρόσθεσε «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να οικοδομήσουμε σε αυτή την επιτυχία εμμένοντας στις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».
Στον αντίποδα, όμως, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια συμβολική στιγμή και ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία.
«Τόσο η ΕΕ όσο και οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να κάνουν λόγο για μια θετική εξέλιξη αλλά δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για πανηγυρισμούς» δήλωσε ο Constantine Fraser της TS Lombard.
Το CNBC εξέτασε τι σημαίνει για την Ελλάδα η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και το πως θα αντιδράσουν οι αγορές.

Τι σημαίνει το τέλος του προγράμματος;

Από σήμερα, η Ελλάδα θα είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη χώρα, οπότε δεν θα λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.
Ως εκ τούτου, όποτε η Αθήνα το θεωρεί κατάλληλο, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που οικονομικά είναι σχετικά υγιής.

Γιατί είναι σημαντική η έξοδος από το πρόγραμμα;

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ευρωζώνη που ολοκληρώνει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.
Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία (η Μαδρίτη ζήτησε μόνο κάποια βοήθεια προς το τραπεζικό της σύστημα) έχουν όλες επιστρέψει από το χείλος.
Έπειτα από οκτώ χρόνια οικονομικής αναταραχής, η Ελλάδα μπορεί τελικά να διεκδικήσει την οικονομική ανεξαρτησία.
Και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι επίσης στην ευχάριστη θέση να γυρίσουν επίσημα τη σελίδα σχετικά με την οικονομική κρίση που έπληξε σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές;

«Τη Δεύτερα ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, ως αντίδραση στο θετικό κλίμα της ημέρας.
Αλλά εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο μέρος των θετικών εξελίξεων έχει ήδη προεξοφληθεί» δήλωσε ο Fraser από την TS Lombard.
Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με ένα μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι (cash buffer), σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια των αγορών για σχεδόν δύο χρόνια.
«Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Έτσι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα έχει σημαντική επίδραση στις αποδόσεις ομολόγων» δήλωσε ο Carsten Hesse της Berenberg.
Παρ' όλα αυτά, προειδοποίησε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να επηρεαστούν από άλλες εξελίξεις.
Τα ελληνικά ομόλογα επηρεάστηκαν λίγο από την οικονομική αναταραχή στην Τουρκία.
«Ευτυχώς, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μικρή έκθεση στην Τουρκία και το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι επίσης μικρό.
Έτσι, θεωρητικά, δεν θα πρέπει να υπάρχει αντίκτυπος (στην αγορά ομολόγων).
Η απειλή είναι περισσότερο πολιτική.
Εάν στην Ελλάδα εισρεύσουν περισσότεροι μετανάστες από τη Συρία λόγω μιας ενδεχόμενης μεγάλης κρίσης στην Τουρκία, θα προκύψει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την Ελλάδα και θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» επεσήμανε ο Hesse.
Άλλοι αναλυτές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει τη φήμη της.
«Τώρα η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τόσο μέσω των πολιτικών δράσεων όσο και μέσω της σταδιακής εξόδου στις αγορές» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας της Axia.
Παρ' όλα αυτά, βραχυπρόθεσμα και παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αναταραχή στις γειτονικές χώρες, αφού αν και δεν εκτίθενται άμεσα, η Ελλάδα θεωρείται αδύναμος κρίκος» πρόσθεσε ο Ζούζουλας.

Ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας;

«Είμαι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και πιθανότατα θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό από την τρέχουσα κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών το 2019» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της UBS, Ricardo Garcia.
«Το τέλος του προγράμματος θα ενισχύσει επίσης την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ενώ θα προσελκύσει και περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις» δήλωσε ο Garcia.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το επόμενο έτος.
Αλλά ο Garcia, όπως και άλλοι αναλυτές, προειδοποίησε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης