Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Είναι πρωτοφανής η απόκλιση αποδόσεων μεταξύ των μετοχών ΗΠΑ και Ευρώπης – Ίσως έρχεται ράλι στις αναδυόμενες

tags :
J P Morgan: Είναι πρωτοφανής η απόκλιση αποδόσεων μεταξύ των μετοχών ΗΠΑ και Ευρώπης – Ίσως έρχεται ράλι στις αναδυόμενες
Είτε οι μετοχές στις ΗΠΑ θα υποχωρήσουν, είτε στις αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη οι μετοχές θα κινηθούν ψηλότερα εκτιμάει η J P Morgan
Είναι πρωτοφανής η απόκλιση αποδόσεων μεταξύ των χρηματιστηρίων της Αμερικής και της Ευρώπης αναφέρει σε έκθεση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
Ένα περίεργο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την "πρόσφατη απόκλιση στην απόδοση των μετοχών των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου η οποία είναι  πρωτοφανής στην ιστορία" .
Στην πράξη ότι είναι θετικό για τις αμερικανικές μετοχές είναι αρνητικό για την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές".
Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και αυτό εξηγείται ως εξής:
Τα τελευταία 20 χρόνια, ακόμη και οι μεμονωμένοι περιφερειακοί δείκτες σπάνια είχαν μια τέτοια απόκλιση (για παράδειγμα, η απόκλιση στις αποδόσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνέβη μόνο 2 φορές τα τελευταία 20 χρόνια).
Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα τόσο σπάνιο περιστατικό (δεν συνέβη ποτέ τόσο έντονα για την Ευρώπη όσο και για την Ασία), μας υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια κατάσταση στην αγορά που δεν θα διαρκέσει.
Είτε οι μετοχές στις ΗΠΑ θα υποχωρήσουν, είτε στις αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη οι μετοχές θα κινηθούν ψηλότερα (το ιστορικό δείγμα αυτών των γεγονότων είναι πολύ μικρό για να συμπεράνουμε στατιστικά ποιο είναι πιο πιθανό σενάριο).
Θα υπάρξει μια αυτορύθμιση στην αγορά διεθνώς .
Οι αιτίες για αυτή την τεράστια απόκλιση είναι θεμελιώδεις και τεχνικές.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε ενδοημερήσιο υψηλό, αγνοώντας τα γεγονότα στις αναδυόμενες αγορές: αυτά περιλαμβάνουν τους δασμούς και τις κυρώσεις του Trump, ενισχύοντας το δολάριο ΗΠΑ το οποίο εν συνεχεία στηρίζει τις αμερικανικές μετοχές.
Ενώ οι αποδόσεις, στις ΗΠΑ ευνοούνται από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, καθώς και από τα ισχυρά κέρδη χάρη στα δημοσιονομικά κίνητρα της Trump ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμβάλλουν στην υπεραπόδοση των ΗΠΑ, ο άλλος βασικός λόγος ισχυρών αποδόσεων είναι η Fed, σε όλο τον κόσμο είναι σε αναμονή.
 

Για τον άλλο κόσμο είναι ο εμπορικός πόλεμος

Ο εμπορικός πόλεμος έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές της Κίνας ενώ ιδιαίτεροι λόγοι επιδρούν στην Τουρκία, την Ιταλία, την Αργεντινή, τη Ρωσία κ.λπ. επιδρώντας είτε στις μετοχές είτε στα νομίσματα
Ο εμπορικός πόλεμος ενισχύει το δολάριο και όταν ενισχύεται το δολάριο εξασθενούν οι αναδυόμενες αγορές.
Η χαμηλή ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές μεγεθύνει την επίδραση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων όπως π.χ. στην Τουρκία και στην λίρα.
Ορισμένοι επενδυτές λόγω της μεταβλητότητας και χαμηλής ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές έχουν μετατοπιστεί ξανά στο δολάριο.
Υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει μόνο από αυτό τον λόγο 100 δισεκ. δολάρια σε assets δολαρίου.
Οι επενδυτές έχουν επίσης βραχυπρόθεσμα ομόλογα και  μεγάλες αμερικανικές μετοχές μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Αυτή η δομή τοποθετήσεων είναι όμοια με τις αρχές του 2016, ο οποίος οδήγησε στο μεγάλο ράλι στις αναδυόμενες αγορές και σε sell off το δολάριο.
Αυτή η ακραία απόκλιση στις αποδόσεις Αμερικής και όλου του άλλου κόσμου στις μετοχές είναι μη βιώσιμη.
Η J P Morgan παραμένει αισιόδοξη τονίζοντας ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η σύγκλιση «κινδύνου» μεταξύ ΗΠΑ και υπολοίπου κόσμου.
Ωστόσο προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να απορρίψουμε ένα σενάριο στο οποίο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με την Κίνα θα οδηγήσει την αμερικανική αγορά σε μια απότομη διόρθωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης