Τελευταία Νέα
Διεθνή

George (Fed): Άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2018 - Ο Trump δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική

George (Fed): Άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2018 - Ο Trump δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική
Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω φέτος και πιθανότατα και το 2019, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτυ
(upd) Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω φέτος και πιθανότατα και το 2019, παρόλο που το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες, δήλωσε σήμερα (23/8/2018) η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτυ, Esther George.
«Με βάση αυτά που βλέπω σήμερα, νομίζω ότι δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες», ενώ αρκετές άλλες θα ήταν κατάλληλες για το επόμενο έτος, καθώς η Fed σκοπεύει να φέρει τα επιτόκια σε ένα ουδέτερο επίπεδο της τάξεως περίπου του 3%, δήλωσε η George στο «Bloomberg TV», μία ημέρα πριν από την έναρξη μιας ετήσιας διάσκεψης κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.
Το σχήμα της καμπύλης αποδόσεων έχει αντίκτυπο στη χάραξη πολιτικής, δήλωσε η ίδια, μιλώντας αυτή τη φορά στο «CNBC», ενώ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% φέτος.
Ωστόσο, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι στην οικονομική ανάπτυξη, λόγω δημοσιονομικών μέτρων, που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Fed να κινηθεί γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται, καθώς και καθοδικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις, πριν το 3%, δήλωσε η George στο «Bloomberg TV».
Παράλληλα, μιλώντας στο «CNBC», η George σχολίασε την πρόσφατη «επίθεση» του Donald Trump κατά της Fed, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.
Η George τόνισε ότι η κριτική του Trump δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η ίδια ασκεί πολιτική, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος ανησυχεί για τη νομισματική πολιτική.
«Οι εκδηλώσεις άγχους σχετικά με τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι μοναδικά αυτή της κυβέρνησης.
Γνωρίζουμε ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν προσαρμογές στην οικονομία», πρόσθεσε η ίδια.
«Το Κογκρέσο είχε προβλέψει αυτό το είδος εντάσεων όταν σχεδίασε την κεντρική τράπεζα και έβαλε τείχη προστασίας, ώστε η κεντρική τράπεζα να είναι ανεξάρτητη και να προχωρά με τη λήψη αποφάσεων», συνέχισε η αξιωματούχος της Fed.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης