Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ πιέζουν για «τάχιστη πρόοδο» στις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ, μετά τη συνάντηση Trump - Juncker

Οι ΗΠΑ πιέζουν για «τάχιστη πρόοδο» στις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ, μετά τη συνάντηση Trump - Juncker
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε οι εμπορικές συνομιλίες να διεξαχθούν σε «πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραμμα», αλλά δεν όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία
Μεγάλη πίεση ασκούν οι ΗΠΑ στην ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση τον Ιούλιο του 2018 ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump και τον επικεφαλής της Κομισιόν Jean – Claude Juncker, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.
«Για πολύ γρήγορα αποτελέσματα» πιέζουν οι ΗΠΑ ενώ τις προηγούμενες μέρες συγκροτήθηκε η ομάδα εργασίας μετά τη συνάντηση Trump – Juncker, όπως αποκάλυψε η Γερμανίδα πρέσβειρα στην Ουάσινγκτον, Emily Haber, την οποία επικαλείται το Reuters.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα χρειαστούν σαφή εξουσιοδότηση για να προχωρήσουν πέρα από την παρούσα κατάσταση ενώ θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, είπε η Haber.
«Οι Αμερικανοί πιέζουν πραγματικά για πολύ γρήγορα αποτελέσματα», δήλωσε η Haber σε εκδήλωση για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας.
«Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, θα ήθελα να επισημάνω πως θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το προσεχές έτος και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πριν από αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε οι συνομιλίες να διεξαχθούν σε «πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραμμα», αλλά δεν όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ο Trump συμφώνησε κατά τη συνάντησή του με τον Juncker να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα ευρωπαϊκών εταιρειών.
Επίσης οι δύο πλευρές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δασμών για χάλυβα, αλουμίνιο και άλλα αγαθά.
Η συμφωνία - έκπληξη άμβλυνε την απειλή ενός διατλαντικού εμπορικού πολέμου, αλλά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από τον αργό ρυθμό της προόδου κατά τις επόμενες εβδομάδες καθώς η επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας ορίστηκε για την περίοδο μετά τις θερινές διακοπές.
Συνολικά έχουν προγραμματιστεί περί τις 1.000 συναντήσεις για την ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών σχέσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steveb Mnuchin δήλωσε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί «πολύ γρήγορα».
Ο Stefan Mair, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της γερμανικής ένωσης Βιομηχανιών (BDI), τόνισε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση του Trump πιέζει έντονα για σύντομα χρονοδιαγράμματα και ταχύτερη πρόοδο», δήλωσε ο Mair κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Γερμανίας.
«Ωστόσο, επιμένουμε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί εις βάρος ενός διεξοδικού αποτελέσματος, επειδή μας ενδιαφέρει να δούμε μια συμφωνία που ξεπερνά τους δασμούς και εξετάζει γενικότερα ζητήματα που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης