Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα μπορούσε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής στην MIG; - Haircut 30% στα δάνεια των τραπεζών και ΑΜΚ 400-500 εκατ

Πως θα μπορούσε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής στην MIG; - Haircut 30% στα δάνεια των τραπεζών και ΑΜΚ 400-500 εκατ
Η τράπεζα Πειραιώς δεν θα πρέπει να δει μονοδιάστατα το όλο θέμα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει την MIG ως μια εταιρία δανεισμένη με 1,6 δισεκ. δάνεια αλλά ως μια εταιρία συμμετοχών που μπορεί να έχει θετική παρουσία στην οικονομία.
Η επιτυχημένη διαδικασία πώλησης του Υγεία στο fund CVC έναντι 204 εκατ ευρώ για το 70,38% ή συνολικής αποτίμησης 290 εκατ ευρώ απόρροια των σωστών ενεργειών της διοίκησης Θρουβάλα – Παπανικολάου επιτρέπει τόσο στην MIG όσο και στην Πειραιώς που είναι βασικός μέτοχος με 31,2% και βασικός δανειστής να επανασχεδιάσουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας.
Είναι αλήθεια ότι η απόφαση πώλησης του Υγεία επιτρέπει στην MIG αλλά και στην Πειραιώς να σχεδιάσουν με λιγότερη πίεση το μέλλον.
Πουλώντας το Υγεία μειώνεται ο συνολικός δανεισμός στα 1,3 δισεκ. ευρώ του ομίλου MIG – εταιρία και συμμετοχές -.
Η Πειραιώς μειώνει τον δανεισμό, οπότε μερικώς εκτονώνεται η πίεση αλλά στρατηγικά δίδεται η δυνατότητα να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Να σημειωθεί ότι στην MIG προσεχώς θα υπάρξουν κάποιες προσθήκες στο διοικητικό συμβούλιο καθώς ο Muller και η Deutsche bank λειτουργώντας ως θεματοφύλακας θα διορίσουν έναν εκπρόσωπο τους στο διοικητικό συμβούλιο, ο οποίος θα είναι μάλλον ο υιός του Θεόδωρου Τζώρτζη επιχειρηματία στο κλάδο του αλουμινίου η οποίος εσχάτως δραστηριοποιείται στην Γερμανία.
Οι δύο εναλλακτικές λύσεις για την MIG είναι συγκεκριμένες.
Η μια λύση διασφαλίζει το μέλλον της MIG καθώς διατηρεί τον βασικό κορμό των συμμετοχών ενώ η δανειακή έκθεση της Πειραιώς θα είναι διαχειρίσιμη και η άλλη λύση δεν διασφαλίζει την MIG καθώς πρυτανεύει – η λάθος στρατηγική – να πουληθούν όλες οι θυγατρικές ώστε να μηδενίσει ή σχεδόν μηδενίσει τον δανεισμό της η Πειραιώς.

Εναλλακτική λύση που διασφαλίζει την MIG και την Πειραιώς

Η MIG που δημιούργησε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος έχει ρόλο και αξία για να παραμείνει στην πραγματική οικονομία.
Η ιδέα της εταιρίας holding κάτω από την οποία θα έμπαιναν αξιόλογες θυγατρικές ήταν πολύ εύστοχη.
Η συγκυρία, η πίεση των οικονομικών μεγεθών και η πίεση της Πειραιώς ως βασικού μετόχου και δανειστή υποχρέωσαν την MIG να πουλήσει το Υγεία το οποίο εμφανίζει συνεχώς βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία.
Όμως η MIG έχοντας ρόλο στην πραγματική οικονομία πρέπει να διατηρήσει τις υπόλοιπες θυγατρικές.
Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό;
Να αναζητηθεί ένας στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα αποκτούσε τουλάχιστον την καταστατική μειοψηφία το 33% ή ακόμη και το 51%.
Σε αυτή την περίπτωση είτε θα υλοποιείτο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 400-500 εκατ ευρώ την οποία θα κάλυπτε στο μεγαλύτερο ποσοστό ο στρατηγικός επενδυτής, οπότε οι παλαιοί μέτοχοι θα μείωναν το ποσοστό τους, είτε θα αγόραζε το ποσοστό της Πειραιώς ο στρατηγικός επενδυτής το 31,2% και θα ακολουθούσε αύξηση κεφαλαίου.
Για να μπορέσει όμως η MIG να βρει ένα στρατηγικό επενδυτή που προφανώς θα διασφάλιζε ότι όλες οι εταιρίες θα παρέμεναν στον όμιλο θα έπρεπε οι τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς να δεχθεί ένα haircut στα δάνεια περίπου 30%.
Τα δάνεια μετά την πώληση του Υγεία ανέρχονται στα 1,3 δισεκ. και ένα haircut 30% σημαίνει κούρεμα 390-400 εκατ ευρώ.
Η MIG θα έμενε με συνολικά δάνεια 900 εκατ ευρώ και με τα κεφάλαια της αύξησης αλλά και την βελτίωση των EBITDA των θυγατρικών θα καθίστατο πλήρως εξυγιασμένη και με πολύ δυναμική προοπτική.
Ο στρατηγικός επενδυτής θέλει ισχυρό κίνητρο και το ισχυρό κίνητρο ονομάζεται haircut.
Με την λύση αυτή διασφαλίζεται η MIG αλλά επιλύει και το πρόβλημα της μεγάλης δανειακής έκθεσης και η Πειραιώς.
Θα ήταν μια καλή λύση.

Εναλλακτική λύση που διασφαλίζει την Πειραιώς

Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να συνεχιστεί η σημερινή στρατηγική της πώλησης των θυγατρικών ώστε να μειωθεί ο δανεισμός της Πειραιώς.
Όμως η πώληση των περιουσιακών στοιχείων αποδυναμώνει την MIG γιατί π.χ. εάν πουληθεί η Attica Group μετά δεν έχει λόγο ύπαρξης η MIG ως εταιρία συμμετοχών.
Θεωρητικά το Attica Group – για το οποίο ενδιαφέρεται το Fortress – μπορεί να επιτύχει τίμημα 360 με 380 εκατ ευρώ.
(Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να έχει ορισμένες ισχυρές εταιρίες της παράκτιας ναυτιλίας ελληνικών συμφερόντων, λόγω στρατηγικής σημασίας, Τουρκίας κ.α.)
Η Vivartia με EBITDA 65 με 85 εκατ ευρώ σε ένα εύλογο βάθος χρόνου ισοδυναμεί σε αξία 650 με 700 εκατ ευρώ – λαμβάνει υπόψη ως παραδοχή το EBITDA με πολλαπλασιαστή επί 10 π.χ. 65Χ10=650 εκατ κ.οκ. –
Άρα πουλώντας όλες τις θυγατρικές αποπληρώνονται όλα τα δάνεια, η Πειραιώς είναι κερδισμένη και η MIG πλήρως χαμένη καθώς δεν θα υπάρχει…MIG.

Συμπέρασμα

Η διοίκηση Παπανικολάου – Θρουβάλα έχουν μέχρι τώρα κινηθεί με πολύ ορθολογικό τρόπο γιατί κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα τεράστιο όμιλο και να λάβουν αποφάσεις μείζονος σημασίας.
Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι η διοίκηση της MIG εάν μπορούσε να αποφύγει την πώληση του Υγεία θα το είχε κάνει.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος δυστυχώς δεν υπάρχει αλλά η MIG που δημιούργησε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και μάλιστα επιτυγχάνοντας αξιόλογα κέρδη και προσφέροντας θετικά στην πραγματική οικονομία.
Η τράπεζα Πειραιώς δεν θα πρέπει να δει μονοδιάστατα το όλο θέμα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει την MIG ως μια εταιρία δανεισμένη με 1,6 δισεκ. δάνεια αλλά ως μια εταιρία συμμετοχών που μπορεί να έχει θετική παρουσία στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης