Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Πραγματικά καλή η εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, θα αντικαταστήσει τη «NAFTA»

Trump: Πραγματικά καλή η εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, θα αντικαταστήσει τη «NAFTA»
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα εγκαταλειφθεί ο όρος «NAFTA» 
Για μια πραγματικά καλή συμφωνία και για τις δύο χώρες έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοινώνοντας σήμερα (27/8/2018) την εμπορική συμφωνία που επετεύχθη με το Μεξικό.
Όπως δήλωσε ο Trump, η νέα συμφωνία θα λέγεται Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ξεφορτωθούμε τον όρο NAFTA» (σ.σ.: Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής).
Λίγο αργότερα εξήγησε ότι «τερματίζει» την ισχύουσα NAFTA και θα προχωρήσει με τη νέα συμφωνία που σύναψε με το Μεξικό.
Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως η εμπορική συμφωνία με το Μεξικό είναι εξαιρετική για τους κατασκευαστές και τους αγρότες, ενώ είναι «εκπληκτική» για τους εργαζομένους.
Σημείωσε ότι το Μεξικό «υποσχέθηκε να αρχίσει να αγοράζει αμέσως όσα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι δυνατόν».
Αναφορικά με τον Καναδά, ο Trump δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, καθώς ήθελε να ξεκινήσει με το Μεξικό, ενώ τόνισε ότι θα καλέσει τον καναδό πρωθυπουργό, Justin Trudeau, σύντομα.
«Ξεκινάμε αμέσως συνομιλίες με τον Καναδά», διευκρίνισε ο Trump.
«Δεν είχαμε ξεκινήσει (διαπραγματεύσεις) με τον Καναδά ακόμη, θέλαμε να δούμε πρώτα αν ήταν εφικτή μια συμφωνία με το Μεξικό», πρόσθεσε.
«Αν ο Καναδάς θέλει να διαπραγματευτεί δίκαια, θα το πράξουμε», συνέχισε, εξηγώντας ότι «το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να βάλουμε δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα».
Ο Trump δήλωσε ακόμη ότι μια συμφωνία με τον Καναδά θα είναι είτε ξεχωριστή είτε μέρος της συμφωνίας με το Μεξικό.
Όσον αφορά στην Κίνα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εμπορικές συζητήσεις, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή.
Από την πλευρά του, ο μεξικανός πρόεδρος, Pena Nieto, φέρεται να εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πολιτική θέληση του Trump και τη συμμετοχή του στην εμπορική συμφωνία, όπως μεταδίδει το «Reuters».
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Καναδάς θα μπορέσει να ενσωματωθεί στη συμφωνία.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούσαν τις δύο πλευρές, αυτό του «κανόνα προέλευσης» για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται ότι είχε επιλυθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο «Reuters», η νέα συμφωνία θα αυξήσει τον λεγόμενο κανόνα προέλευσης για τα οχήματα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική στο 75%, από 62,5% σήμερα.
Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα το 40-45% της αξίας του οχήματος να προέρχεται από περιοχές όπου οι μισθοί των εργατών είναι περίπου 16 δολάρια την ώρα.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, το βασικότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν ο όρος που έθεταν οι ΗΠΑ με βάση τον οποίο η συμφωνία θα πρέπει να επικυρώνεται ξανά κάθε 5 χρόνια.
Μεξικό και Καναδάς διαφωνούσαν κάθετα, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής στις χώρες τους αν τα προϊόντα του κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης