Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιο αισιόδοξοι οι έλληνες τραπεζίτες – Βλέπουν 6 τομείς ανάκαμψης στις τράπεζες, αλλά και ρίσκα…και το κοινό μήνυμα

Πιο αισιόδοξοι οι έλληνες τραπεζίτες – Βλέπουν 6 τομείς ανάκαμψης στις τράπεζες, αλλά και ρίσκα…και το κοινό μήνυμα
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι έχουν σταθεροποιήσει τις τράπεζες και η μικρή βελτίωση στις επιδόσεις, είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.
Οι έλληνες τραπεζίτες σχεδόν στο σύνολο τους είναι πιο αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και η ΕΚΤ.
Υπάρχει μια αισιοδοξία η οποία θα υποστηριχτεί και στα αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2018 που θα ανακοινωθούν στις 30 και 31 Αυγούστου 2018.
Οι έλληνες τραπεζίτες βλέπουν ότι υπάρχουν 5 τομείς όπου σημειώνεται πρόοδος αλλά ανησυχούν και για ορισμένα ρίσκα στον κλάδο.
Σε γενικές γραμμές όπως πολύ έγκαιρα έχει παρουσιάσει και αναλύσει το bankingnews κατά τράπεζα τα αποτελέσματα α΄6μήνου του 2018 θα είναι πιο ενθαρρυντικά.
Οι 6 τομείς που θα υπάρξει βελτίωση είναι
1)Όλες οι τράπεζες θα καταγράψουν βελτίωση στα αποτελέσματα τους στο β΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2018.
2)Τα προ προβλέψεων έσοδα αρχίζουν να βελτιώνονται.
Μπορεί η βελτίωση να μην είναι εντυπωσιακή αλλά έστω και ελάχιστα τα προ προβλέψεων έσοδα αυξάνονται σε σχέση με την συνεχή μείωση των προηγούμενων τριμήνων.
3)Οι προμήθειες έχουν ανακάμψει λελογισμένα ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία για την πορεία των νέων προμηθειών.
4)Τα λειτουργικά κόστη έχουν επίσης μειωθεί και στο σκέλος αυτό υπάρχει συνέπεια από τις τράπεζες.
5)Οι στόχοι των NPEs δηλαδή της μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων επιτυγχάνονται από τις τράπεζες και όλες και στο α΄6μηνο του 2018 θα δείξουν ότι κινούνται εντός των στόχων.
6)Επίσης οι τράπεζες βελτιώνουν και την καταθετική τους βάση.
Υπό αυτό το πρίσμα των 6 παραμέτρων θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν καλές ειδήσεις….
Όμως όπως αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης θα πρέπει να δούμε και τις προκλήσεις που υπάρχουν αλλά και τα ρίσκα.
Ποια είναι τα ρίσκα;
Α)Οι τράπεζες επιτυγχάνουν μείωση των NPEs αλλά η μείωση συνεχίζει να είναι στα όρια.
Οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν μια μεγάλη διαφορά και κάθε τρίμηνο που θα περνάει οι στόχοι θα επιτυγχάνονται όλο και πιο δύσκολα.
Β)Σημαντικό μέρος των κερδών των τραπεζών έχει προέλθει από έκτακτα κέρδη – και λόγω ομολόγων ή πώληση προβληματικών δανείων – αλλά τα έκτακτα δεν μπορούν να είναι ο καταλύτης της κερδοφορίας των τραπεζών.
Γ)Γενικά υπάρχει μια ανησυχία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βελτιώνονται αλλά η βελτίωση αυτή θα είναι μια αργή διαδικασία προς την ομαλοποίηση οπότε θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και τους μετόχους να ανταμείψουν μέσω μερισμάτων αλλά και χρηματιστηριακά.

Οι έλληνες τραπεζίτες δεν είναι ενθουσιασμένοι αλλά δεν είναι και απογοητευμένοι.
Θεωρούν ότι έχουν σταθεροποιήσει τις τράπεζες και η μικρή βελτίωση στις επιδόσεις τους είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.
Ορισμένοι τραπεζίτες δεν θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου, πιστεύουν ότι ενέχουν μεγάλο ρίσκο και θα αποσταθεροποιήσουν τις μετοχές και την αγορά συνολικά.
Ορισμένοι άλλοι δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι όποια τράπεζα υλοποιήσει επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου θα είναι ο μεγάλος νικητής του 2019.
Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι οι διοικήσεις και των 4 συστημικών τραπεζών θα επιχειρήσουν να περάσουν ένα μήνυμα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και αρχίζουν να βλέπουν πιο θετικά τις προοπτικές.
Το μήνυμα των διοικήσεων των 4 συστημικών τραπεζών όπως θα καταγραφεί στις ανακοινώσεις θα κρύβει ένα κοινό μήνυμα που θέλουν να περάσουν…ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα επανέρχονται στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης