Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trudeau: Πιθανή μία συμφωνία για τη NAFTA την Παρασκευή 31/8

Trudeau: Πιθανή μία συμφωνία για τη NAFTA την Παρασκευή 31/8
Συμφωνία όλων των πλευρών για τη NAFTA «βλέπει» ο Καναδός πρωθυπουργός
Την ερχόμενη Παρασκευή (31 Αυγούστου 2018) Ουάσιγκτον και Οττάβα ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τη NAFTA (North American Free Trade Agreement), διαμήνυσε ο Καναδός πρωθυπουργός κ. Justin Trudeau.
Αφού σημείωσε πως θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό και το πιο «δίκαιο» αποτέλεσμα για τους Καναδούς πολίτες, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί την εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Chrystia Freeland, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με τα «ειδικά θέματα» που διαπραγματεύονται ακόμη οι δύο πλευρές, ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες.
Στις 27 Αυγούστου 2018, ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump γνωστοποίησε πψς επετεύχθη μια πραγματικά καλή συμφωνία με το Μεξικό.
Όπως δήλωσε, η νέα συμφωνία θα λέγεται Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ξεφορτωθούμε τον όρο NAFTA» (σ.σ.: Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής).
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως η εμπορική συμφωνία με το Μεξικό είναι εξαιρετική για τους κατασκευαστές και τους αγρότες, ενώ είναι «εκπληκτική» για τους εργαζομένους.
Σημείωσε ότι το Μεξικό «υποσχέθηκε να αρχίσει να αγοράζει αμέσως όσα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι δυνατόν».
«Ξεκινάμε αμέσως συνομιλίες με τον Καναδά», διευκρίνισε.
«Δεν είχαμε ξεκινήσει (διαπραγματεύσεις) με τον Καναδά ακόμη, θέλαμε να δούμε πρώτα αν ήταν εφικτή μια συμφωνία με το Μεξικό», πρόσθεσε.
«Αν ο Καναδάς θέλει να διαπραγματευτεί δίκαια, θα το πράξουμε», συνέχισε, εξηγώντας ότι «το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να βάλουμε δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα».
Ο D.Trump δήλωσε ακόμη ότι μια συμφωνία με τον Καναδά θα είναι είτε ξεχωριστή είτε μέρος της συμφωνίας με το Μεξικό.
Όσον αφορά στην Κίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εμπορικές συζητήσεις, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης