Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν 250 δισ. στην ΕΚΤ, θα αυξηθεί το κόστος

Moody's: Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν 250 δισ. στην ΕΚΤ, θα αυξηθεί το κόστος
Αντιμέτωπες με πληρωμές 250 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ οι ιταλικές τράπεζες, επισημαίνει η Moody's
Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν «φθηνά» (εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο) δάνεια συνολικού ύψους 250 δισεκ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περίοδο Ιουνίου 2020 - Μαρτίου 2021, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's, «βλέποντας», ως απόρροια, αύξηση του κόστους δανεισμού.
Ως αποτέλεσμα, θα δεχθεί πλήγμα η ήδη αδύναμη κερδοφορία των ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπληρώνει ο αμερικανικός οίκος.
Επισημαίνεται πως τα εν λόγω δάνεια αφορούν το πρόγραμμα TLTROs (Target Long Term Refinancing Operations) της ΕΚΤ, με τις ιταλικές τράπεζες να απορροφούν το ένα τρίτο των συνολικών κεφαλαίων που δόθηκαν στην Ευρωζώνη.
«Η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών πάσχει από χαμηλά περιθώρια επιτοκίων, έξοδα αναδιάρθρωσης και υψηλές ζημίες δανείων.
Η αποπληρωμή της χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ήδη χαμηλή κερδοφορία τους, καθώς θα καταστεί πιο ακριβό το εξασφαλισμένο και μη χρέος», σημειώνεται.
Οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες με ισχυρότερη κερδοφορία, όπως οι UniCredit S.p.A. (Baa, θετικό outlook) και Intesa Sanpaolo (Baa1, σταθερό), θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ευκολότερα από τις μικρότερες τράπεζες.
Επίσης, εμφανίζονται λιγότερο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση του TLTRO.
Η Moody's αναμένει από την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως κρίνεται απαραίτητο, μετά το τέλος του TLTRO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης