Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Atlas Capital - Diamond ένας «γίγαντας» 489 εκατ. και 5 εκατ κερδών δείχνει ασυνεπής στην Ελλάδα και αμφισβητείται στην Atlas Mara

Atlas Capital - Diamond ένας «γίγαντας» 489 εκατ. και 5 εκατ κερδών δείχνει ασυνεπής στην Ελλάδα και αμφισβητείται στην Atlas Mara
H Atlas Capital πρέπει να ξεκαθαρίσει την στρατηγική της στην Ελλάδα, η Praxia bank είναι ένα σχέδιο που μπορεί να επιτύχει αλλά χρειάζεται κεφάλαια....
Atlas Capital και Bob Diamond έχουν πολλές φορές στον διεθνή τύπο βρεθεί στο επίκεντρο ενώ στην Ελλάδα είναι ο βασικός μέτοχος της Praxia Bank επένδυσε 20 εκατ για να πάρει 30 εκατ ευρώ.
H Atlas Capital δημιουργήθηκε από τον Bob Diamond πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays ο οποίος μετά την αποχώρηση του από την βρετανική τράπεζα δημιούργησε την Atlas Capital που είναι private equity fund.
Ωστόσο ορισμένες φορές δημιουργείται μια εντύπωση ότι η Atlas Capital είναι μια κολοσσιαία εταιρία που επενδύει παγκοσμίως.
Όμως αυτό αποτελεί απλά μια υπερβολή καθώς η Atlas Merchant Capital δεν έχει κεφάλαια.
Τα υπό διαχείριση assets είναι 489 εκατ δολάρια και τα κέρδη περίπου 5 εκατ με 36 εργαζόμενους.
Βέβαια συμμετέχει σε διάφορες εταιρίες και έχει δημιουργήσει διάφορα funds αλλά και τράπεζες όπως την Atlas Mara που δραστηριοποιείται στην Αφρική με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Μάλιστα πρόσφατα σε συνεργασία με την Edmond de Rothschild αγόρασαν το 19,7% της Kepler μιας αρκετά σοβαρής χρηματιστηριακής εταιρίας.
Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά με βάση διαρροές προφανώς και περισσότερα κεφάλαια τα επένδυσε η Rothschild.  
Ο Bob Diamond έχει επενδύσει 20 εκατ για να πάρει 30 εκατ κεφάλαιο στην Praxia Bank αλλά από τότε που πραγματοποιήθηκε το deal και με εξαίρεση την μεγάλη προσπάθεια της CEO της τράπεζας Αναστασίας Σακελλαρίου…η Atlas Capital χρονοτριβεί.
Ενώ η αύξηση κεφαλαίου ύψους 250 εκατ έχει ανακοινωθεί από το 2017 έχουν παρέλθει σχεδόν 12 μήνες, επενδυτές εμφανίζονται όπως το Blackstone και το CarVal και στο τέλος αποχωρούν άπραγοι.
Η αλήθεια είναι ότι η Atlas Capital και ο Bob Diamond πρέπει να αποφασίσουν να κλείσουν έστω και τμηματικά την αύξηση.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι η Atlas θα επενδύσει 70 εκατ και μαζί με τα 30 εκατ υφιστάμενων κεφαλαίων της Praxia Bank θα διαθέτει 100 εκατ ευρώ.
Το να σέρνεται η υπόθεση αυτή τόσους μήνες κάνει κακό στην ίδια την τράπεζα και θέτει ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί με την Ελλάδα ο Diamond και η Atlas Capital.
Ωστόσο αφορμή για την ανάλυση του ποιος είναι πραγματικά ο Diamond και η Atlas Capital είναι η νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει στην Atlas Mara μια τράπεζα - όμιλο που δημιούργησε με άλλους επενδυτές ο Diamond για να επενδύει στην Αφρική.  
Ομάδα μετόχων θέτει θέμα εταιρικής διακυβέρνησης γιατί δεν μπορεί ο Diamond να είναι βασικός μέτοχος και πρόεδρος της αφρικανικής τράπεζας με 2,6 δισεκ. δολάρια ενεργητικό.
Ο Diamond δηλώνει άκρως ενοχλημένος και κατηγορεί τα στελέχη της Atlas Mara ότι λαμβάνουν υπέρογκους μισθούς.
Οι μέτοχοι ουσιαστικά θέλουν να αποχωρήσει από Πρόεδρος ο Diamond και να αναλάβει άλλος αυτή την μη εκτελεστική θέση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την Atlas Mara τα περισσότερα κεφάλαια τα επένδυσε ο δισεκατομμυριούχος Ashish Thakkar ο οποίος είναι καταγωγής μισός από την Ουγκάντα και μισός από την Βρετανία.
Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση της Atlas Mara πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2018 και επανεξέλεξε μεταξύ άλλων τον Diamond.
Ωστόσο καταγράφονται κόντρες μετόχων.
Ο Bob Diamond είχε δηλώσει το 2016 ότι αποφάσισε να επενδύσει επειδή ερωτεύτηκε την Αφρική ωστόσο ο έρωτας του Diamond ήταν σχετικά φθηνός γιατί τα πολλά κεφάλαια τα επένδυσε ο Ashish Thakkar
Για την ιστορία, η Atlas Mara είναι μια επιχείρηση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με στόχο την απόκτηση τραπεζών-στόχων στην Αφρική.
Με έδρα τις Παρθένες Νήσους, η Atlas Mara έχει συνολικό ενεργητικό 2,6 δισεκ και δραστηριοποιείται σε εννέα χώρες: Νιγηρία, Ρουάντα, η Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, το Νότιο Σουδάν.
Το 2013 πραγματοποιήθηκε το IPO της Atlas Mara στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντλώντας 325 εκατ δολάρια.

Υποσημείωση

Ο Diamond μπορεί να επενδύει ακόμη και στην Ιταλία μέσω της Spaxs του Corrado Passera πρώην επικεφαλής της Intesa SanPaolo αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο Passera συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Praxia Bank.
Έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος και πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην Praxia Bank.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος της αύξησης έως 250 εκατ οπότε πρέπει πολύ σύντομα να ξεκαθαρίσει η στρατηγική και το κυριότερο να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε η Praxia να αρχίσει να εκπονεί το επιχειρηματικό της σχέδιο.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης